До передмістя Дніпра завітала ящірка-патріотка

У передмісті Дніпра місцеві мешканці помітили синьо-жовту ящірку. 

Про це повідомляє Відкритий.

Під час відпочинку за містом дніпряни натрапили на незвичайного плазуна – ящірку, яка привертає увагу своїм патріотичним забарвленням. Таким відкриттям неможливо було не поділитися у соцмережах.

У передмісті Дніпра помітили патріотичну ящірку

На світлині видно, що ящірка справді має неймовірний колір – блакитну голову та жовте тіло. Дніпряни, до рук яких вона потрапила, видалили з шиї тварини кліщів і відпустили на волю.

Деякі коментатори висловили підозру, ніби ящірку могли пофарбувати заради популярних фото. Однак виявилося, що плазуни з таким забарвленням дійсно існують у природі.

Ящірка Зелена

Один із 8 видів роду і один із 2 видів роду у фауні України.

У передмісті Дніпра помітили патріотичну ящірку

Чисельність і причини її зміни:

В околицях Черкас – 1-2 особини на 1 км маршруту, у Дніпропетровській області – від 0,01 особин на 1 га до 3-35 особин на 1 км. На острові Хортиця, березі озера Ялпуг та у регіональному ландшафтному парку “Гранітно-степове Побужжя” у найкращих стаціях нараховували до 20-30 особин на 100 м. Причини зміни чисельності – антропогенна трансформація місць помешкання, застосування пестицидів, хижацький вилов. В окремі роки – холодні зими.

Режим збереження популяцій та заходи з охорони:

Вид перебуває під особливою охороною Бернської конвенції. Охороняється у Канівському ПЗ, НПП “Подільські Товтри” і “Великий Луг”, РЛП “Гранітно-степове Побужжя”. Необхідне розширення заповідної мережі та боротьба з незаконним виловом і продажем ящірок.

Нагадаємо, днями мешканці дач у Сажівці спостерігали дивне явище: джмелі та ящірки безтямно лежали на землі, деякі з них навіть виявилися мертвими.

Підписуйтеся на наш Телеграм-канал і сторінку Відкритого в Фейсбук, щоб першими дізнаватися про найважливіші події Дніпра.

Теги: , ,