Головна Новини Суспільство Війна з Росією Які сигнали надходять від Заходу: чи справді санкційний тиск на РФ посилиться
commentss НОВИНИ Всі новини

Які сигнали надходять від Заходу: чи справді санкційний тиск на РФ посилиться

Росія зараз – найпідсанкціонованіша країна у світі

8 травня 2024, 18:22
Поділіться публікацією:

Останні новини із санкційного фронту обнадіюють. Турецькі банки почали згортати співпрацю з росіянами. Санкції США проти банків, які фінансують торгівлю товарами для війни РФ проти України, значно ускладнили переміщення грошей у країні-агресорі та з неї. А найближчим часом, схоже, ухвалять рішення про передачу на користь України частини доходів від заморожених російських активів – після сплати податків. Що зараз можна сказати про санкційний трек? Які тут перспективи усунення російських можливостей продовжувати війну? Портал "Коментарі" із цими питаннями звернувся до експертів.

Які сигнали надходять від Заходу: чи справді санкційний тиск на РФ посилиться

Санкції проти Росії. Фото: з відкритих джерел

Світ демонструє, що має намір покінчити з російською агресією будь-що

Голова Комітету економістів України Андрій Новак зазначає, що ЄС уже підготував 14-й пакет санкцій проти країни-агресора – Росії. І до нього входять, крім продовження методів припинення можливостей РФ обходити раніше вжиті обмеження, нові досить жорсткі заходи. Насамперед, це стосується обмежень проти російського зрідженого природного газу (ЗПГ). Це було б серйозним ударом по валютних надходженнях до Росії, вважає експерт.

"Другий важливий напрямок – обмеження чи фактична заборона на функціонування т.зв. "тіньового флоту", який обслуговує перевезення російських енергоресурсів. Третє ймовірне нововведення у 14-му пакеті – скорочення можливостей країни-агресора продавати деякі свої метали та гірничодобувне обладнання на світовому ринку. Загалом пакет санкцій, які планується ухвалити, виглядає досить жорстким. І паралельно з фактично вже визрілим рішенням про передачу Україні доходів від заморожених російських активів (насамперед Європою) це свідчить про те, що цивілізований світ, який підтримує нашу країну, після певної паузи у допомозі (фінансовій та військовій), дійшов висновку, що агресію Росії слід припиняти жорсткіше. У тому числі – методами, які використовує і вона, а саме – гібридними", – наголошує Андрій Новак.

Він наголошує, що нові санкційні обмеження проти РФ із фактичним збільшенням фінансової та військової допомоги Україні – позитивні для нас сигнали. Світ, констатує економіст, демонструє, що має намір покінчити з російською агресією будь-що, незважаючи навіть на її останній метод шантажу – ядерний.

Жодного неймовірного ефекту від санкцій очікувати не доводиться

Народний депутат Верховної Ради України (IX скликання), екс-директор з регіонального розвитку ПрАТ "Маріупольський металургійний комбінат ім. Ілліча" Сергій Магера міркує так:

"Росія зараз – найпідсанкціонованіша країна у світі. На неї накладено понад 5000 різних точкових санкцій, введених передусім ЄС та США. Це більше, ніж проти Ірану, Венесуели, М'янми та Куби разом узятих. І постійно розробляють нові, вже готується 14 пакет санкцій. Дедалі більше іноземних банків через побоювання вторинних санкцій від Заходу перестають проводити певні російські платежі. Але це, хоч і має якийсь ефект, але не визначальний – як для зовнішньої, так і для внутрішньої політики Росії".

Експерт нагадує, що ми постійно бачимо новини про те, як у російській зброї знаходять західні компоненти, а в деяких видах озброєння вони становлять більшість деталей. Як феноменально зріс імпорт необхідних країні-агресору товарів у країни-партнери Росії.

"Чому, наприклад, торік продаж німецьких автомобілів до Вірменії, що входить до митного союзу з РФ, зріс майже на 1000%? Те саме і з експортом. Як вдається деяким азіатським країнам закуповувати в інших країнах більше нафти, аніж ті взагалі виробляють за рік? Запитання риторичні", – констатує Сергій Магера.

За його словами, у глобалізованому ринковому світі санкції можуть нормально працювати, тільки, якщо змусити всіх їх дотримуватися.

"Вони мають бути не лише введені, а й виконані, – наголошує нардеп. – Де глобальність та тотальність санкцій? Чому вони водяться так неквапливо і мають безліч варіантів обходу? Захід або не може цього зробити, побоюючись зростання індивідуальних витрат, або не поспішає. Схоже на те, що цивілізований світ хоче "варити цю жабу" довго. Тоді як Україні, очевидно, потрібно, щоб це було зроблено швидко. Так, економіка Росії ставатиме простіше, і це призведе до певних складнощів, але переважно у майбутньому. А війна за наші землі триває зараз. І поки Росія має природні ресурси, на них є покупці, а Захід не має бажання стати справді рішучим, ніякого неймовірного ефекту від санкцій, на жаль, чекати не доводиться".

Необхідно концептуально змінити підхід

Кандидат економічних наук, екс-директор з розвитку бізнесу АТ "Укрзалізниця" Андрій Рязанцев акцентує, що, якби попередні 13 пакетів санкцій, уже прийнятих проти РФ, були б дієві повною мірою, не довелося б думати над 14-м, над новими способами обмежити економічний потенціал країни-агресора.

"Зараз йдеться не так про необхідність вводити нові обмеження, як про ефективне застосування раніше прийнятих. Але й нові, звісно, зайвими не будуть. У той же час, слід розуміти, що пропоновані в новому пакеті (який поки що обговорюється) обмеження щодо російського ЗПГ — це хоч і добрий крок, але слід бути більш принциповими. У ЄС скраплений газ становив минулого року лише 5% загального енергоспоживання. Що, зрештою, не завадило РФ отримати за нього від європейців близько 8 мільярдів євро", – зазначає експерт.

Щодо передачі Україні доходів від російських активів, то, на його думку, було б правильно, щоб нам їх надали не на відновлення (як намагаються протягнути деякі), а на наближення перемоги (постачання озброєнь, боєприпасів та техніки).

"Лише грошових активів Росії заарештовано на суму близько 198 млрд. євро. Це фактично три допомоги, які ми цього року нарешті дочекалися від США. Переживаючи нові та нові атаки країни-агресора на нашу енергосистему, інфраструктуру загалом, ми лише збільшуємо суму, яка буде потрібна потім на відновлення. Потрібно концептуально змінити підхід. Тим більше, що сама РФ спокійно передає активи навіть не державних, а комерційних іноземних компаній в управління своїм держструктурам. Ось і Захід має стати більш рішучим у всіх напрямках, наближаючи перемогу України", – робить висновок Андрій Рязанцев.

Читайте також на порталі "Коментарі" — чи справді Київ та Москву підштовхують до переговорів: у чому важливість саміту миру.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

Донбас

8 травня 2024, 18:33

Агов, народ! Пора выходить на майдан не за деньги, как в 2014, а уже за свою жизнь. Иначе эти выблядки зеленые могилизируют всех, до последнего украинца. А сами, эти выблядки, при этом только богаче станут.

Донбас

8 травня 2024, 18:32

Агов, народ! Пора выходить на майдан не за деньги, как в 2014, а уже за свою жизнь. Иначе эти выблядки зеленые могилизируют всех, до последнего украинца. А сами, эти выблядки, при этом только богаче станут.


Новини