Понад 3 мільярди доларів пішли з України через «чорне зерно» – The Economist

Українські аграрії намагаються "оптимізувати податки": як це працює.
Понад 3 мільярди доларів пішли з України через «чорне зерно» – The Economist
Jed Owen / unsplash.com

До війни сільське господарство давало близько 40% прибутків українського експорту. Однак війна надає аграріям можливості "оптимізувати податки".

Про це пише The Economist.

Видання зазначає, що близько 6,5 мільйона українців — або 15% довоєнного населення України — залишили країну, що призвело до скорочення внутрішнього продовольчого ринку. У той же час, Росія націлюється на транспортну інфраструктуру, зерносховища та інше сільськогосподарське обладнання, що призводить до збільшення витрат. Негативний вплив має і мобілізація – багато працівників служать у ЗСУ.

У цій ситуації, на думку видання, розпач аграрного бізнесу та нові можливості призводять до того, що дві з п'яти тонн урожаю зерна наразі не поповнюють державну скарбницю.

На думку джерел видання, за останні два роки понад 3 мільярди доларів пішли з країни через «чорне зерно», а близько 40% урожаю зернових уникає оподаткування.

Читайте також:

Повідомляється, що десята частина сумнівних угод здійснюється за допомогою бартеру та готівкових розрахунків, що дозволяє легко приховати транзакції від податківців.

Крім того, інша тактика використовує міни і боєприпаси, що не розірвалися. Оскільки земля, забруднена вибуховими речовинами, не підлягає обробці, деякі агрогосподарства з безпечними полями виявили, що можуть перестати повідомляти про врожай, не викликаючи підозри. Але такі хитрощі доступні лише невеликій частині агрокомпаній у районах, які безпосередньо постраждали від бойових дій.

"Більш серйозна проблема пов'язана з використанням експорту зерна для ухилення від контролю над рухом капіталу. Агрокомпанії можуть підробити документи, щоб зробити вигляд, що зерно, яке вони продають, є законним та оподатковуваним сортом, або занизити доходи під час продажу за кордон. Іноді вони також продають зерно за низькою ціною іноземній компанії, яка перебуває у змові з ними або таємно перебуває під їхнім контролем", – пише The Economist.

Повідомляється, що посередники у таких справах беруть на себе логістику за 2% прибутку.

Раніше ми писали про те, що експорт українського зерна та зернобобових становив майже 42 млн тонн.



ТОП-Новини

x
Для зручності користування сайтом використовуються куки. Докладніше...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознайомлений(а) / OK