close-btn

Українців можуть почати заочно штрафувати за ухилення від мобілізації

Верховна Рада України почала у другому читанні розгляд законопроєкту про посилення відповідальності за порушення мобілізації

Українців можуть почати заочно штрафувати за ухилення від мобілізації

Українців можуть почати заочно штрафувати за ухилення від мобілізації Фото: freepik.com, pngwing.com, unsplash.com

Про це повідомив заступник голови парламентської комісії з питань фінансів Ярослав Железняк із фракції «Голос» на своєму Telegram-каналі.

«Ще почали розгляд у другому читанні #10379 про посилення відповідальності за порушення мобілізації. Сьогодні тільки виступи і поправки на врахування. Голосування буде вже завтра», — написав він, описуючи порядок денний Верховної Ради на сьогодні.

10 квітня законопроєкт було прийнято за основу.

Законопроєкт передбачає можливість штрафування осіб, що ухилилися від постановки на військовий облік, не оновили необхідні дані належним чином або ігнорували виклик у територіальний центр комплектування. Штрафи можуть бути накладені заочно.

Цікаве по темі: В Дії можна буде бронювати українців від мобілізації: подробиці

У разі ігнорування вимог закону про військовий облік та мобілізацію, проти таких осіб можуть відкрити виконавчі провадження та включити їх до реєстру боржників, що в подальшому може призвести до блокування їхніх банківських рахунків. Про це раніше повідомляв член Комітету Верховної Ради з питань правоохоронної діяльності, Андрій Осадчук.

Завдяки цифровізації військового обліку, яка забезпечується системою «Оберіг», де електронні дані про військовозобов’язаних є легко доступними, кількість осіб, що уникають мобілізації та потрапляють до списку боржників, може значно зрости.

Раніше ми писали, як штрафуватимуть українців за ухилення від мобілізації. Українська влада планує посилити відповідальність для громадян, які ухиляються від мобілізації та вчиняють інші військові правопорушення. Пропонується збільшити суми штрафів та ввести додаткові покарання. Про це йдеться у законопроєкті №10379, який був опублікований на сайті Верховної Ради 25 грудня. Ініціатором документа виступив прем’єр-міністр Денис Шмигаль.

Якими будуть штрафи, читайте в нашому матеріалі.

Ознайомтеся з іншими популярними матеріалами:

Законопроєкт про електронний кабінет військовозобов’язаного підписано — подробиці

Військовим по-новому платитимуть премії: які умови

Скільки грошей в бюджет принесе бронювання військовозобов’язаних — Рада

За матеріалами: sud.ua.

google news