Головна Новини Світ ЄС Що відбувається в Грузії: чи наважиться ЄС зупинити зближення з Тбілісі
commentss НОВИНИ Всі новини

Що відбувається в Грузії: чи наважиться ЄС зупинити зближення з Тбілісі

Ситуація у Грузії напружена

8 травня 2024, 20:15
Поділіться публікацією:

Понад 30 депутатів Європарламенту закликали віце-президента Єврокомісії та голову дипломатії Євросоюзу Жозепа Борреля призупинити для Грузії статус кандидата на вступ до ЄС. На думку євродепутатів, спроби змусити замовкнути мирних демонстрантів і застосувати чинність у процесі прийняття російського аналога закону про іноагентів, ініційованого правлячою проросійською політсилою "Грузинська мрія", вийшли за межі дозволеного. Чи можуть перед Грузією запалити червоне світло на шляху до її членства в ЄС? Якщо це відбудеться – що може статися у самій Грузії? Портал "Коментарі" із цими питаннями звернувся до експертів.

Що відбувається в Грузії: чи наважиться ЄС зупинити зближення з Тбілісі

Протести у Грузії. Фото: з відкритих джерел

У Грузії є ймовірність російської спецоперації

Керуючий партнер "Національної антикризової групи", економічний та політичний експерт Тарас Загородній вважає події в Грузії прямим відлунням російських невдач на Кавказі загалом.

"Її вже витіснили з Карабаху. Вірменія відвернулася від РФ, яка проявила себе як ненадійний союзник з ОДКБ. І Росія намагається зберегти залишки впливу на Кавказі – за допомогою Грузії", – пояснює експерт.

У Кремля тут, на жаль, може вийти, попереджає він. Грузинські еліти побоюються вторгнення Росії. Вони розуміють, що захищати країну особливо нема кому. Тому — як з об'єктивних, так і суб'єктивних причин — слідують тому, що говорить Москва.

"Те, що зараз відбувається у Грузії, нагадує спецоперацію РФ. Якщо протести вийдуть з-під контролю, цілком імовірна поява на грузинських вулицях під тим чи іншим видом російських силовиків. Тим більше, що в Грузії і так близько 300 тисяч громадян РФ, які втекли, зокрема, від мобілізації. І частина з них цілком може бути "засланими козачками", готовими взяти участь у розгойдуванні країни. Щоб перетворити Грузію вже на офіційного сателіта РФ — як вже сталося з Білоруссю", – зазначає Тарас Загородній.

На його думку, всі ці тенденції розуміють в ЄС. Тому, ймовірно, не поспішатимуть зі шлагбаумом на шляху Грузії до ЄС.

"До речі, саме надання їй статусу кандидата в члени, поряд з Україною та Молдовою, мало більш політичне забарвлення. Адже "Грузинська мрія" і тоді була при владі. І, якщо дотримається якихось форм пристойності, не особливо жорстко розганяючи нинішні протести, то є ймовірність, що призупиняти для Грузії статус кандидата на вступ до ЄС не стануть. Адже рішення про його надання, наголошую, було суто політичним. І мало на меті розширення впливу ЄС на Кавказі. Як це вже відбувається щодо тієї ж Вірменії. Але ситуація у Грузії напружена. І, на жаль, є можливість російської спецоперації там", – констатує Тарас Загородній.

ЄС авансом надав Грузії статус кандидата на вступ до ЄС

Аналітик, кандидат політичних наук Олеся Яхно міркує так:

"Я думаю, що поки що під питанням, чи призупинять рух Грузії до Євросоюзу. З одного боку, так званий "закон про іноагентів" викликає чимало запитань. І зовнішніх – через його подібність із аналогічним законом РФ. І внутрішніх – оскільки викликає протистояння саме Грузії. Правляча партія "Грузинська мрія" запевняє, що не проти руху країни до ЄС. Але при цьому приймає та ініціює відверто антиєвропейські та проросійські законопроекти. А також лякає, що європейські та євроатлантичні перспективи взагалі можуть призвести до війни".

Але є й інший бік, наголошує експерт. Те, що закриття (навіть тимчасового) європерспектив Грузії може штовхнути її в обійми РФ. І тому ЄС, перш ніж ухвалити таке жорстке рішення, зробить ставку на інші механізми – комунікацію, спілкування, переконання, вважає Олеся Яхно.

"Зрозуміло, – продовжує вона, – що ЄС авансом надав Грузії статусу кандидата на вступ до ЄС – разом з Україною та Молдовою. Багато в чому це рішення мало політичну аргументацію (зволікання загрожує тим, що РФ активніше залучала б Грузію до своєї орбіти). Але те, що правляча партія ухвалює рішення, які можна трактувати як російські практики, зрозуміло, хвилює європейців. І все ж, як мені здається, ЄС шукатиме м'якіші механізми, ніж навіть тимчасове "червоне світло" перед євроінтеграцією Грузії. Адже в самій цій країні є різні настрої, що демонструє позиція і президента Саломі Зурабішвілі, і частини суспільства, яке зараз виходить на протести".

Відповідно ЄС намагатиметься робити ставку на переконання, резюмує аналітик. Хоча, уточнює вона, не можна виключати і жорсткіші кроки, якщо правлячі в Грузії політсили не дослухаються.

Читайте також на порталі "Коментарі" — чи справді на європейському шляху Грузії поставлено хрест: що може розвернути її від РФ.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини