close-btn

Пенсіонери та ще низка категорій можуть не платити один з податків — ДПС

Від сплати земельного податку звільняються деякі українські пенсіонери та низка інших категорій громадян. Однак існують певні обмеження

Пенсіонери та ще низка категорій можуть не платити один з податків — ДПС

Фото: unsplash.com

Згідно з законодавством, українці похилого віку, які отримують пенсію за віком, можуть не сплачувати земельний податок, повідомляють в регіональному управлінні Державної податкової служби (ДПС) України.

Також це правило розповсюджується на людей з інвалідністю I та II груп, ветеранів війни, осіб, які підпадають під дію закону «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту», а також громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи.

Водночас є конкретні умови, щоб не сплачувати цей вид податку. Для цього ділянка землі повинна відповідати певним лімітам.

Читайте також: Українці отримають доплату до пенсій: у яких областях

У 2024 році ліміти встановлені на такому рівні:

  • ділянка до 0,01 га — під будівництво індивідуального гаража;
  • ділянка до 0,10 га — під індивідуальне дачне будівництво;
  • ділянка до 0,12 га — під садівництво;
  • ділянка до 0,25 га — під будівництво та обслуговування будинку, господарських будівель і споруд (присадибні ділянки) у сільській місцевості;
  • ділянка до 0,10 га — під будівництво та обслуговування будинку, господарських будівель і споруд (присадибні ділянки) в містах;
  • ділянка до 0,15 га — під будівництва та обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд (присадибні ділянки) в селищах міського типу;
  • ділянка до 2 га — піл ведення приватного сільського господарства.

Таким чином, фізичні особи — пенсіонери мають право на пільгу щодо сплати земельного податку. Для цього потрібно подати до контролюючого органу за місцезнаходженням земельної ділянки заяву довільної форми про надання пільги та документи, що посвідчують її право на пільгу (пенсійне посвідчення за віком).

Нагадаємо, українські пенсіонери у травні отримають кілька видів спеціальних доплат до пенсії, зокрема вікові надбавки. Докладніше читайте в нашому матеріалі.

Також ми писали, що українці можуть спрогнозувати своє пенсійне майбутнє та дізнатися орієнтовний розмір пенсії за віком, скориставшись «Пенсійним калькулятором».

Ознайомтеся з іншими популярними матеріалами:

Українці отримають виплати до Дня Незалежності: Кабмін затвердив суми

Дві категорії українців отримуватимуть додаткові виплати — Кабмін

Кабмін змінив систему виплат родинам військових: скільки отримають

google news