close-btn

Microsoft та OpenAI виділили $2 млн на боротьбу з ШІ-дезінформацією

Microsoft і OpenAI оголосили про створення фонду в розмірі $2 млн для боротьби зі зростаючими ризиками використання штучного інтелекту для фальсифікацій

Microsoft та OpenAI виділили $2 млн на боротьбу з ШІ-дезінформацією

Microsoft та OpenAI виділили $2 млн на боротьбу з ШІ-дезінформацією Фото: freepik.com

Цього року на виборах у 50 країнах світу на виборчі дільниці підуть рекордні 2 мільярди людей, тому існують побоювання щодо впливу, який ШІ матиме на виборців, особливо у «вразливих громадах», які можуть бути більш схильні сприймати те, що вони бачать, за чисту монету.

Поява генеративного ШІ, зокрема надзвичайно популярних чат-ботів, таких як ChatGPT, призвела до появи нової серйозної загрози, пов’язаної зі створенням штучним інтелектом дипфейків, призначених для дезінформації. Не допомагає і те, що ці нові інструменти широко доступні і дозволяють будь-кому створювати фальшиві відео, фотографії або аудіозаписи відомих політичних діячів.

На цьому тлі всі провідні технологічні компанії, включаючи Microsoft і OpenAI, підписали добровільні зобов’язання протидіяти таким ризикам, а також розробили плани щодо створення спільного механізму для боротьби з дипфейками, створеними спеціально для введення в оману людей.

Цікаве по темі: Ілон Маск розповів, яке майбутнє чекає на людство через ШІ

В інших країнах великі компанії, що займаються розробкою штучного інтелекту, почали боротися з цими ризиками, запроваджуючи обмеження у своєму програмному забезпеченні. Наприклад, Google заявила, що не дозволить своєму чат-боту Gemini відповідати на запитання про вибори, а материнська компанія Facebook Meta також обмежує відповіді на запитання про вибори за допомогою свого чат-бота.

Раніше OpenAI запустила новий детектор фейків, призначений для виявлення фейкового контенту, створеного власним генератором зображень DALL-E, а також приєдналася до керівного комітету галузевої організації Coalition for Content Provenance and Authenticity (C2PA), яка вже налічує таких членів, як Adobe, Microsoft, Google та Intel.

Новий «фонд соціальної стійкості» є частиною цього більш широкого «відповідального» просування ШІ, причому Microsoft і OpenAI тепер прагнуть «сприяти освіті та грамотності в галузі ШІ», — йдеться в опублікованому в блозі компаній повідомленні. Це передбачає надання грантів кільком організаціям, серед яких Older Adults Technology Services (OATS), Coalition for Content Provenance and Authenticity (C2PA), International Institute for Democracy and Electoral Assistance (International IDEA) і Partnership on AI (PAI).

Згідно з повідомленням Microsoft, ці гранти покликані сприяти кращому розумінню штучного інтелекту та його можливостей у суспільстві. Наприклад, OATS, очевидно, використає свій грант на навчальні програми, орієнтовані на людей віком від 50 років.

«Запуск Фонду суспільної стійкості — це лише один із кроків, який демонструє прихильність Microsoft і OpenAI до вирішення проблем і потреб у сфері ШІ-грамотності та освіти, — зазначила Тереза Хатсон, корпоративний віце-президент Microsoft з питань технологій і корпоративної відповідальності. — Microsoft і OpenAI залишатимуться відданими цій роботі, і ми продовжимо співпрацювати з організаціями та ініціативами, які поділяють наші цілі та цінності».

Ознайомтеся зі нашими популярними матеріалами:

Microsoft створила інструменти, щоб користувачі не обманювали чат-ботів

Microsoft надав безплатний доступ до GPT-4 Turbo: як скористатись

В Microsoft Edge з’явилась унікальна функція: як скористатись

За матеріалами: TechCrunch.

google news