Здоров'я

Ложка оливкової олії на день знизила ризик смерті від деменції

0

Міжнародна група вчених провела дослідження, в якому брали участь понад 92 тисячі людей, і показала, що всього сім грамів оливкової олії на день здатні знизити ризик смерті від деменції на 28 відсотків.

Оливкова олія – незмінний атрибут середземноморської дієти, яку називають однією з найкорисніших у світі (наприклад, вона знижує ризик виникнення серцево-судинних захворювань). Але оливкова олія корисна сама по собі: в ній багато мононенасичених жирних кислот, особливо олеїнової. Вважається, що ці кислоти знижують рівень «поганого» холестерину та підтримують рівень «хорошого». Щоправда, точного механізму цього не встановлено.

Вчені з Гарвардської школи громадської охорони здоров’я (США), Чжецзянського (Китай) та Копенгагенського (Данія) університетів провели проспективне когортне дослідження за участю 92 383 осіб, 60 582 з яких були жінками. Середній вік піддослідних становив 56,4 року, а спостереження тривали протягом 28 років – з 1990 по 2018 рік. Ні в кого з добровольців не діагностували серцево-судинних захворювань і раку. Висновки роботи представлені в журналі Jama Network Open.

За весь період досліджень 4751 людина померла від деменції. З’ясувалося, що учасники, які були гомозиготні за алелем аполіпопротеїну APOE ε4, мали в п’ять-дев’ять разів вище ризик померти від нейродегенеративних захворювань, ніж усі інші. Однак навіть з урахуванням такої поправки споживання не менш ніж семи грамів (приблизно чайна ложка) оливкової олії на день знизило ймовірність смерті від деменції на 28 відсотків. Заміна іншими рослинними оліями чи вершковим такого ефекту не мало.

«Оливкова олія може мати протизапальну та нейропротекторну дію завдяки високому вмісту мононенасичених жирних кислот та інших сполук з антиоксидантними властивостями, таких як вітамін Е та поліфеноли», — розповіла Анна-Джулія Тесс’є (Anne-Julie Tessier) з Гарвардської школи громадської охорони здоров’я.

Можливо, комбінація таких сполук, а не один з елементів, дозволяє досягти подібного оздоровлюючого ефекту.

Вчені також підкреслили, що в дослідженні брали участь переважно білі та освічені люди, тому результати поки що некоректно поширювати на інші групи населення. Щобільше, дослідження було обсерваційним (тобто дані збиралися шляхом простого спостереження подій, що відбувалися природним шляхом), так що говорити про пряму кореляцію між зниженням ризику смерті від деменції та вживанням оливкової олії все ж таки передчасно.

Comments

Comments are closed.