Україна отримає кілька ескадрилій F-16 одночасно: подробиці розповів експерт

Истребители F-16. Фото: unsplash.com

Перша партія винищувачів F-16 для України включатиме кілька ескадрилій. Це суттєво полегшить завдання українським Військово-повітряним силам, як у бойовому застосуванні літаків, так і в їхньому обслуговуванні. Про це сьогодні, 8 травня, в ефірі телеканалу FREEДОМ розповів експерт з питань розвитку авіаційного ринку Богдан Долінце.

“Загалом озвучувалося, що пакет допомоги у вигляді літаків становитиме до 100-120 машин, що є максимальним пакетом. Поставки планувалося розтягнути в часі, зі згадкою можливих поставок наприкінці 2023 року і протягом 2024-2025 років. Деякі літаки, якщо не помиляюся, навіть до 2028 року”, сказав він.

Як зазначив експерт, імовірно, частину термінів було перенесено з метою отримати більше літаків одночасно.

“Найімовірніше, якщо говорити про початок експлуатації, тут може бути дві або три ескадрильї близько 30-40 літаків. Ескадрилью зазвичай становлять від 12 до 24 літаків. Тому перша партія буде близько 30, можливо, до 50 машин”, наголосив Долінце.

За його словами, створення кількох ескадрилій одночасно є більш ефективним підходом для Військово-повітряних сил України.

“Отримання цих літаків у комплексі зробить і дешевшою їхню експлуатацію, простішим їхнє обслуговування і технічну підтримку. Ми маємо розуміти, що літаки можуть проходити певне ТО (техобслуговування, ред.), перебувати на землі десятками годин у захищених ангарах, щоб провести необхідні регламентні роботи. Тому кілька ескадрилій дадуть змогу виконувати завдання в постійному режимі, коли частина літаків буде задіяна, а частина будуть проходити необхідні роботи або обслуговування”, підсумував Богдан Долінце.

Читайте також: “Ми багато тренуємося, літаємо і готуємося до завдань”: як українські пілоти навчаються керувати F-16 за кордоном (ВІДЕО)

Раніше Богдан Долінце зазначив, що винищувачі F-16, поставок яких очікує Україна, на першому етапі виконуватимуть завдання з посилення протиповітряної оборони.

Прямий ефір