Сербія обміняла Росію на Китай - Politico

Белград бачить Китай своїм новим головним партнером у політичній торгівлі із Заходом після того, як тісні стосунки з Росією стали небезпечними для Сербії.
Сербія обміняла Росію на Китай - Politico

Приїзд лідера Китая Сі Цзіньпіна до Белграда в рамках його європейського турне викликав безпрецедентний ентузіазм у Сербії – країні, яку часто вважають одним з найвідданіших союзників Китаю в Європі. Про це у середу, 8 травня, пише POLITICO.

Президент Сербії Александар Вучич заявив Сі під час зустрічі, що хоча як лідера великої держави його зустрічатимуть з повагою в усьому світі, але такої шани і любові, яку він зустріне у Сербії, він не знайде більше ніде.

Видання зазначає, що приїзд Сі був зустрінутий суворими заходами безпеки, які фактично зупинили сербську столицю: понад 6 500 поліцейських були розміщені в ключових точках уздовж маршруту візиту, надаючи китайському правителю почесті. Прапори Китаю були підняті по всьому Белграду, і приблизно 50 автобусів доставляли людей з різних куточків країни до головного місця події.

Видання нагадує, що багатополярність є ключовим аспектом зовнішньополітичної стратегії Китаю, формулювання якої часто служить завісою для явної мети нинішнього керівництва кинути виклик домінуванню США в глобальній політиці.

Сербія, відома своїми тісними зв'язками з Росією і частою критикою політики Брюсселя, виявляється корисним інструментом у цьому прагненні, незважаючи на свій скромний розмір і економічний вплив.

"Цей візит показує, що Сербія проміняла Росію на Китай, коли мова йде про її головного партнера, щоб торгуватися із Заходом. Повномасштабне вторгнення в Україну поставило сербсько-російські відносини під пильний контроль, тому уряд бачить вигоду в тому, щоб частіше розігрувати китайську карту, оскільки вона вважається менш провокаційною", – сказав Вук Вуксанович, експерт з китайсько-сербських відносин і старший науковий співробітник Белградського центру політики безпеки.

За його словами, Балкани, і Сербія зокрема, стали ще більш цікавими для Китаю зараз, коли одна гілка ініціативи "Один пояс, один шлях" через Росію і Білорусь була фактично відрізана повномасштабним вторгненням в Україну.

Раніше повідомлялося, що Сі Цзіньпін ввечері 7 травня прибув до Сербії. Дата його візиту збіглося із 25-ю річницею бомбардування посольства Китаю у Белграді з боку НАТО.

До друзів Путіна. Європейське турне Сі

Новини від Корреспондент.net в Telegram та WhatsApp. Підписуйтесь на наші канали https://t.me/korrespondentnet та WhatsApp


Не пропусти інші цікаві статті, підпишись:
Ми в соціальних мережах
x
Для зручності користування сайтом використовуються куки. Докладніше...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознайомлений(а) / OK