RU
 

Українські системи зв'язку масово відправляються у РФ - ЗМІ

Текст: ,  9 травня 2024, 00:55
0
114054
Українські системи зв язку масово відправляються у РФ - ЗМІ
Окупанти використовують на війні вироблені в Україні системи Gilat

Системи супутникового звʼязку Gilat масово продають дилери по всій РФ, а в примітках до оголошення часто вказано, що вони "підходять для потреб СВО".

Вироблені в Ужгороді системи супутникового інтернет-звʼязку Gilat SkyEdge масово імпортуються в Росію, де їх можуть використовувати на війні проти України. Про це йдеться в опублікованому у середу, 8 травня, розслідуванні Слідство.Інфо.

Gilat SkyEdge - супутникові системи, які для ізраїльської корпорації Gilat Satellite Networks виробляє в Ужгороді завод американської аутсорсингової компанії Jabil Circuit.

Gilat Satellite Networks ще з початку 2000-х років допомагала росіянам розбудовувати мережу супутникового звʼязку для приватного й державного секторів, повідомляють розслідувачі. Зазначається, що компанія є партнером найбільших російських операторів супутникового звʼязку - дочірньої компанії Ростелекома РТКОММ, а також дочірнього бізнесу Газпрому - ТОВ Газпром Космічні Системи.

Одним із напрямків діяльності компанії є розвиток технологій військового звʼязку. Також системи постачають до структур МВС Росії.

Після початку повномасштабної війни Росії проти України компанія Gilat не закрила свій російський бізнес і продовжує постачати продукцію через дочірню компанію ТОВ Гілат Сателлайт Нетворкс (Євразія).

З початку повномасштабного вторгнення в медіа постійно зʼявляються свідчення про передачу Gilat SkyEdge російській армії на фронт, зазначають розслідувачі.

При цьому обсяги постачань за цей період, ймовірно, лише збільшилися: 2021 році таких систем закупили на 982 тисячі доларів, у 2022 році - на 840 тисяч доларів, а в 2023 році загальна сума різко стрибнула - до 5 мільйонів доларів за рік.

"Системи супутникового звʼязку Gilat масово продають дилери по всій РФ, а в примітках до оголошення часто вказано, що вони "підходять для потреб СВО"", - пише Слідство.Інфо.

За даними митних декларацій, на які посилаються журналісти, системи відправлялися з Ізраїля і Туреччини, але країною походження товару вказана Україна.

Щодо санкцій, то керівник санкційного напрямку проєкту Trap Agressor Роман Стеблівський пояснив Слідству.Інфо, що запровадити обмеження щодо такого бізнесу складно - це потребує "дуже чітких доказів не просто використання їх продукції військовими, а використання у війні проти України".

Раніше у ГУР заявили, що ворог отримує термінали Starlink через треті країни завдяки так званому паралельному імпорту.

На ситуацію відреагував і мільярдер Ілон Маск. Він запевнив, що його компанія SpaceX не продає Росії термінали Starlink прямо або побічно.

Новини від Корреспондент.net в Telegram та WhatsApp. Підписуйтесь на наші канали https://t.me/korrespondentnet та WhatsApp

Війна Росії з Україною
СюжетПідсумки 19.05: Перемога Усика і знищення Ковровця
Росіяни запустили з півдня "шахеди"
Окупанти просунулися на кількох напрямках - DeepState
В Харкові прогримів вибух
Генштаб описав ситуацію на Харківщині
СПЕЦТЕМА: Війна Росії з Україною
ТЕГИ: РоссияпроизводствоИнтернет-связьсвязьрасследование
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Читати коментарі