Вступ до ЗВО у 2024 році: що зміниться для абітурієнтів

За два місяці в Україні розпочнеться вступна кампанія. Абітурієнти отримають результати НМТ і в період з 19 по 31 липня подаватимуть документи до закладів вищої освіти.

Про ключові зміни цьогорічного набору та перспективи розвитку вищої освіти в Україні в етері програми «Шах і мат» на телеканалі «Відкритий» розповів в.о. ректора Українського державного університету науки і технологій Костянтин Сухий.

Вступ до ЗВО у 2024 році: що зміниться для абітурієнтів - рис. 1

За словами в.о. ректора, кількість бюджетних місць не скорочуватимуть, однак очікується їх перерозподіл між спеціальностями. Підтримку від держави отримають насамперед ті галузі, які є важливими для відбудови й обороноздатності країни. Серед інших новацій – фінансова допомога у вигляді гранта, яку запровадять для студентів денної форми навчання.

«Бюджетне місце – це типовий «all inclusive»: студент не сплачує за навчання, має можливість отримувати стипендію. А от грантова підтримка залежатиме від загального вступного балу. Сума може складати від 15 тис. гривень при результаті 150 балів до 50 тис. гривень для 195 балів, ці гроші державі повертати не потрібно. Запровадження грантів збільшить можливості абітурієнта вступати на ту чи іншу спеціальність, особливо якщо така не передбачає бюджетних місць. У нашому університеті після оголошення результатів НМТ ми проводимо окремий день абітурієнтів, де індивідуально зустрічаємося та розраховуємо для них вступний бал, після чого складаємо освітню траєкторію, яка дозволить вступити на бюджетну форму освіти», – відзначає очільник УДУНТ.

Нещодавно Верховна Рада України ухвалила закон щодо розвитку індивідуальних освітніх траєкторій. Він дозволить студентам обрати галузь через міждисциплінарну освітню програму, а вже на другий рік навчання – визначитися із конкретною спеціальністю. Окрім цього, студент самостійно регулюватиме тривалість навчання в університеті.

«Вся освіта сьогодні студентськоцентрована: ми запрошуємо на навчання студента і гарантуємо йому отримання саме тієї спеціальності, до якої він прагнув. Розуміємо, що багато хто вступає за порадами батьків, і лише у процесі навчання формує особисті зацікавленості та інтереси. Тому вже з 1-2 курсу проводимо ярмарки вакансій, залучаємо роботодавців, аби студенти могли зорієнтуватися, яку спеціальність обрати на майбутнє. Тривалість навчання теж буде змінюватися: від звичних 4 років бакалаврату до 6-8. Студент може переривати навчання, десь попрацювати, з’їздити за кордон, знову повернутися. Але елементи індивідуальної освіти вже у нас впроваджені: студент обирає вибіркові блоки дисциплін, які він хоче засвоїти й опанувати», – пояснює Костянтин Сухий.

Один із напрямків освітньої реформи передбачає об’єднання університетів. Так, 23 квітня уряд ухвалив рішення про приєднання Придніпровської державної академії фізичної культури і спорту до Українського державного університету науки і технологій. За словами Костянтина Сухого, МОН скорочує не кількість вишів, а управлінський апарат, адже на сьогодні існує велика проблема із адмініструванням ЗВО:

«Наразі нашою головною метою є значне поліпшення парку устаткування та умов праці співробітників, а також створення для студентів справжньої університетської траєкторії освіти. Сьогодні нам треба конкурувати вже не в місті та не в Україні, нам треба конкурувати в світі. Україна входить у глобальну світову економіку, глобальну європейську родину, тому у себе в Дніпрі маємо створювати потужні університети європейського рівня. А кількість бюджетних місць, я думаю, із кожним роком буде тільки збільшуватися».

Детальніше про зміни у освітньому процесі – у повному відео.

Підписуйтеся на наш Телеграм-канал і сторінку Відкритого в Фейсбук, щоб першими дізнаватися про найважливіші події Дніпра.

Теги: , , , , ,