Головна Новини Суспільство Війна з Росією Війна в Україні: про що говорить ситуація на фронтах, які проглядаються варіанти
commentss НОВИНИ Всі новини

Війна в Україні: про що говорить ситуація на фронтах, які проглядаються варіанти

Поки триває активна підготовка до саміту у Швейцарії, Україна намагається зупинити російський наступ

9 травня 2024, 11:52 comments1802
Поділіться публікацією:

Ситуація на фронті залишається вкрай складною для України. Поки партнери тягли за допомогою, а ми самі з мобілізацією, Росія поставила економіку на військові рейки, не зупиняла мобілізаційні процеси, вербувала найманців, набиралася військового досвіду, робила уроки з минулих помилок. Є низка факторів, які можуть допомогти нам здобути перемогу, але, на жаль, не все залежить тільки від нас. Тим часом окупанти знову облизуються на Харків, продовжують шалено штурмувати Часів Яр та інші міста Донеччини. Проте ЗСУ продовжують триматися, а українська дипломатія працювати на їх посилення та наближення справедливого миру. Особливості військового та дипломатичного фронтів портал "Коментарі" обговорив із експертами.

Війна в Україні: про що говорить ситуація на фронтах, які проглядаються варіанти

Війна в Україні. Фото: з відкритих джерел

Росіяни наступають доки наступається

Політичний експерт, волонтер Богдан Мірошников наголошує, що на Покровському напрямку (колишній Авдіївський) – ситуація критична. Наступ ворога не зупинено. Він продовжує рухатися від захопленого Очеретино по двох напрямках – у бік Торецька та Костянтинівки (через Архангельське, Калинове тощо), а також у бік Покровська (на села Сокіл, Прогрес, з перспективою вийти на Новогородівку). Активізувався противник і на захід від Семенівки, в районі Уманського, маючи там невеликі успіхи.

"Сумніваюся, що досить побиті російські війська, які вже задіяли резерви, дійдуть навіть до Новогродівки. Вони наступають, доки наступається... Не більше. Втім, це війна, тут все може бути", – зазначає експерт.

За його словами, на Курахівському (колишній Мар'їнський) напрямку противник намагається просунутися у бік сіл Парасковіївка та Костянтинівка, вийти до Карлівки, де у нас достатньо потужні укріплення.

"Втрата Нетайлового загрожує тим, що ворог може вийти північ Невельського. І тоді нам доведеться відійти, даючи росіянам оперативний простір у бік північно-східних околиць Красногорівки, що біля зруйнованої Мар'їнки", – розповідає Богдан Мірошников.

Він запевняє, що в районі Часового Яру, на півночі Донеччини, ситуація більш-менш контрольована. Так, там ідуть важкі бої. Але наші воїни тримають міцну оборону.

"Щодо можливого наступу на Харків – у росіян недостатньо сил для повноцінної операції. Вони здатні хіба що на рейдові дії, рушивши від своїх кордонів як у бік Харкова, так і у бік Сум чи того ж Куп'янська (з метою зайти до наших тилів). Але думаю, що вони вважатимуть за краще діяти в прикордонні, не ризикуючи заходити вглиб України, де можуть бути розбиті", – розмірковує експерт.

На Роботинському, Часовому, Вугледарському напрямках окупанти намагаються тиснути, іноді просуваються на 100-200 метрів, але це точно не те, на що вони розраховували, вважає Богдан Мірошников. Набагато небезпечніша, наголошує він, для нас ситуація біля Кислівки та Котлярівки (Харківщина), нещодавно захоплених росіянами. Ті зараз намагаються рухатись у бік Піщаного, яке нам треба обов'язково втримати.

Що стосується нашого плацдарму в районі Кринок і загалом щодо ситуації на лівобережжі Херсонської області, то там ми не лише відбиваємось, але навіть намагаємось займати певні ділянки, поділився експерт.

"Щодо дипломатичних фронтів – йде активна підготовка до саміту у Швейцарії на підставі української формули миру. Але, якщо туди не приїде Китай, сенсу в цьому заході особливо не буде. Можливо, ми перетягнемо на свій бік деякі країни, що вагаються. Але реально натиснути на РФ може лише Китай. Є надія на Індію, яка зараз намагається уникнути російського впливу, у тому числі у військовому плані. Вона переходить на західну техніку, відмовилася від поставок із РФ систем С-400. Але я сумніваюся, що Індія прямо стане на наш бік. Швидше продовжить зберігати нейтралітет, торгуючи з РФ та допомагаючи Україні в гуманітарному плані", – зазначає Богдан Мірошніков.

Він упевнений, що нам слід активізувати зусилля щодо отримання наступного масштабного пакета допомоги від США. Той, що був проголосований (в районі 61 млрд доларів), охоплює поточний рік і трохи – наступний. А нам потрібно планувати наперед, – пояснює експерт. Щоб ще цього року мати розуміння ситуації. Втім, найімовірніше, проясниться вона вже після інавгурації нового президента США.

"Наразі освоюємо вже виділену допомогу від американців та європейців. Важливо, щоби до нас швидше потрапили літаки F-16, затяжка з якими вже переходить всі рамки. Якби у нас була сучасна авіація, були б живі багато наших воїнів, та й цивільні теж", – резюмує Богдан Мірошников.

Йде постійне зміцнення та реформування армії

Експерт у питаннях національної безпеки та оборони, учасник програми Україна-НАТО Катерина Коваль поділилася таким коментарем:

"Україна повним ходом готується до проведення першого іннаугураційного саміту миру, який відбудеться у середині червня у Швейцарії. Тоді як РФ намагається всіляко зірвати цей саміт. Але демократичний світ об'єднується вже не лише заради перемоги України, а й задля глобальної безпеки загалом. Адже зрозуміло, що РФ перетворилася на глобальну загрозу. Особливо для країн, які з нею межують".

За словами експерта, Україна стає флагманом глобальної безпеки. Російська агресія проти нашої країни показала решті, що слід зміцнювати свою обороноздатність. НАТО поповнилося Фінляндією та Швецією, є ініціатива щодо створення всіх країн ЄС для створення спільних сил ППО.

На сумному прикладі України, яка переживає удари з повітря, моря та суші, робляться певні висновки, будуються тактики та стратегії більш ефективної оборони, наголошує Катерина Коваль.

"Продовжуються переговори зі США щодо угоди про безпеку. Раніше подібні ми підписали з дев'ятьма країнами, але кожен такий документ має свої особливості. Сподіваємося, що українсько-американське виявиться дуже потужним", – зазначає експерт.

Вона наголошує, що йде постійне зміцнення та реформування армії. Крім того, представники нашого ВПК активно працюють з іншими країнами щодо спільного виробництва озброєнь, боєприпасів, військової техніки.

"Продовжується допомога військовими пакетами від країн демократичного світу. У тому числі – шляхом закупівлі ними озброєння та амуніції у українських виробників. Це підвищує нашу обороноздатність та допомагає економіці", – пояснює Катерина Коваль.

Читайте також на порталі "Коментарі" — до чого готується РФ у війні: з чим настав час визначитися Україні та Заходу.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини