close-btn

Скільки коштує ШІ-стартап Ілона Маска xAI

ШІ-стартап Ілона Маска, що стоїть за Grok, оцінили в мільярди доларів. Чи випередить він OpenAI?

Скільки коштує ШІ-стартап Ілона Маска xAI

Фото: youtube.com, freepik.com

Згідно з повідомленням Bloomberg, опублікованим у четвер, компанія Ілона Маска, яка займається розробкою штучного інтелекту (ШІ) xAI, після останнього раунду фінансування може досягти оцінки в $18 млрд.

Наприкінці квітня видання повідомило, що стартап у сфері штучного інтелекту наближається до укладення угоди про залучення $6 млрд фінансування від таких відомих учасників, як венчурна компанія Sequoia Capital.

Ілон Маск заснував компанію xAI ще в липні 2023 року, щоб конкурувати з такими розробниками, як OpenAI, яка отримала широку популярність завдяки своєму чат-боту ChatGPT. У грудні стартап Маска запустив власного генеративного чат-бота зі штучним інтелектом під назвою Grok для платних підписників у соціальній мережі X (колишній Twitter).

У березні xAI оголосила про запуск Grok-1.5, покращеної версії чат-бота зі штучним інтелектом. Очікується, що вдосконалена версія буде краще справлятися з кодуванням та математичними завданнями. Але навіть з урахуванням останнього фінансування проєкту Маска буде дуже складно обійти OpenAI. Останній зараз оцінюється в колосальні $80 млрд після нещодавньої угоди.

Інші стартапи у сфері ШІ

Інші стартапи у сфері ШІ також отримують значне фінансування. Наприклад, пошуковий стартап Perplexity зараз оцінюється в $1 млрд після залучення $63 млн фінансування під керівництвом інвестора Деніела Гросса. Раніше цього тижня стартап Atlan, що займається розробкою штучного інтелекту, оцінили в $750 млн після залучення $105 млн.

Тим часом британський стартап Wayve, що займається самокерованим водінням, отримав фінансування в розмірі $1 млрд від японського Softbank. Mistral і Aleph Alpha також були серед стартапів, які нещодавно отримали значні обсяги фінансування.

Але, здається, далеко не всі інвестори радо підтримують ШІ-проєкти, та концепцію штучного інтелекту загалом. Нещодавно Воррен Баффет назвав ШІ сучасною атомною бомбою.

Вам може бути це цікаво:

google news