RU
 

Заочні штрафи: нові покарання для ухилянтівСюжет

Текст: ,  9 травня 2024, 12:26
0
6466
Заочні штрафи: нові покарання для ухилянтів
Фото: novynarnia.com
Новий закон також дозволить блокувати рахунки ухилянтів

Парламент сьогодні підтримав законопроєкт про посилення штрафів за не оновлення персональних даних і неявку в ТЦК.

Верховна Рада в четвер, 9 травня, ухвалила у другому читанні законопроєкт №10379 щодо посилення відповідальності за військові правопорушення. Тепер він попрямує на підпис до президента Володимира Зеленського.

Цей документ, зокрема, передбачає підвищення у кілька разів штрафів для ухилянтів. При цьому головна новація законопроєкту – штрафи зможуть виписати заочно і блокувати рахунки.

Чому штрафуватимуть

Як очікується прийнятий сьогодні документ працюватиме у зв'язці з новим законом про мобілізацію, який вступить в силу 18 травня.

Таким чином штрафуватимуть, якщо військовозобов’язаний не оновив свої дані безпосередньо у ТЦК, не змінив їх в електронних реєстрах, не з'явився по повістці або іншим чином порушив мобілізаційні правила. Нагадаємо, що це все чоловіки мають зробити до 18 липня 2024 року.

Про які суми йдеться

Нині за порушення правил військового обліку чоловіки притягалися до адміністративної відповідальності. Штрафи для ухилянтів становили від п’ятдесяти (850 гривень) до ста (1 700 гривень) неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Тепер законопроєкт №10379 передбачає суттєве підвищення штрафів і запроваджує три режими покарання – порушення, повторне порушення та порушення під час воєнного стану.

Відповідно, штрафи за ст. 210, що стосуються військового обліку, становитимуть:

  • у мирний час – від 3 400 до 5 100 гривень;
  • у воєнний час (або повторне порушення) – від 17 000 до 25 500 гривень.

Відповідно до ст. 210-1, за порушення законодавства про оборону та мобілізацію у мирний час:

  • для громадян – від 5 100 до 8 500 гривень;
  • для посадових та юридичних осіб – від 17 000 до 34 000 гривень.

За ухилення від мобілізації у воєнний час:

  • для громадян – від 17 000 до 25 500 гривень;
  • для посадових та юридичних осіб – від 34 000 до 59 000 гривень.

Таким чином, за неявку до ТЦК спочатку призначатимуть мінімальний штраф у 17 000 гривень, а підприємства, які ігнорують необхідність ведення військового обліку працівників, каратимуть на суму від 34 000 гривень.

Зазначимо, що первинні штрафи не будуть застосовуватися, якщо співробітники ТЦК матимуть можливість отримати персональні дані з електронних державних реєстрів.

Штрафи набудуть чинності наступного дня після оприлюднення закону №10379, перед цим його має підписати президент.

Головне нововведення

Основна новація законопроєкту полягає в тому, що штрафи зможуть виписувати заочно, тобто без присутності порушника та складання протоколу. Проте для цього ТЦК повинен мати документи, що підтверджують, що військовозобов’язаний отримав виклик від військкомату і проігнорувала його. Які саме це документи – у документі не конкретизовано.

Судово-юридична газета вважає, що це буде відбуватися за аналогією із законом про мобілізацію, тобто буде достатньо проставлення у поштовому повідомленні відмітки про неможливість вручення повістки або вимоги за зареєстрованою адресою.

В свою чергу адвокат Микола Максимов вважає, що "за логікою", ТЦК мало б звернутися до суду, щоб була постанова про притягнення особи до адмінвідповідальності, а вже потім її отримують виконавці. За його словами, рішення про притягнення особи до відповідальності без рішення суду може викликати корупційні ризики "через те, що влада буде у керівників ТЦК".

Блокування рахунків

Судово-юридична газета також зазначає, що прийнятий сьогодні законопроєкт буде працювати разом з іншим законом (№10062) про цифровізацію військового обліку, який вже набув сили у квітні. Останній документ дозволяє збір широкого кола персональних даних стосовно людини в автоматичному режимі в одну "електронну справу" в Реєстрі військовозобов’язаних Оберіг.

Зокрема, наразі Оберіг вже автоматично отримує інформацію з реєстру Державної податкової служби.

Отже, як зазначає видання, якщо особа працює на певному підприємстві, офіційно працевлаштована і не стоїть на військовому обліку чи ігнорує повістки, то система зможе її швидко виявити. Якщо така особа не реагуватиме на виклик ТЦК, її згодом зможуть оштрафувати, внести до реєстру боржників, а у разі несплати штрафу заблокувати рахунки.

Новини від Корреспондент.net в Telegram та WhatsApp. Підписуйтесь на наші канали https://t.me/korrespondentnet та WhatsApp

Сюжети
СюжетВторгнення Росії в Україну. Онлайн
СюжетПідсумки 18.05: Закон про мобілізацію і Вовчанськ
СюжетОлександр Усик - Тайсон Ф'юрі. Онлайн трансляція бою
СюжетПідсумки 16.05: Без світла і розстріл цивільних
СюжетПідсумки 15.05: Замах на Фіцо і удари по Криму
СПЕЦТЕМА: Сюжети
ТЕГИ: законыштрафзаконодавствозаконпризывштрафы
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Читати коментарі