Головна Новини Бізнес фінанси Все йде за планом: у Раді пояснили обвал гривні
commentss НОВИНИ Всі новини

Все йде за планом: у Раді пояснили обвал гривні

Голова фінансового комітету Верховної Ради знайшов пояснення падіння гривні

9 травня 2024, 13:10 comments2772
Поділіться публікацією:

З початку року курс гривні до долара впав на 5,8%, що відповідає плановим показникам, які закладено до державного бюджету України. Як передає портал "Коментарі", про це у себе в Telegram заявив голова комітету Данило Гетманцев.

Все йде за планом: у Раді пояснили обвал гривні

Курс валют. Фото: із відкритих джерел

"Маємо помірні темпи девальвації гривні за перші 4 місяці на 5,8%. Це відповідає прогнозній динаміці розрахункового курсу, закладеної до бюджету-2024 (девальвація приблизно на 10%, середній курс 40,7 грн/долар)", – повідомив нардеп.

Гетманцев нагадав, що НБУ не прогнозує курсу і не таргетує його цільове значення.

"Втім, не можу не відзначити, що нарешті маємо велику гармонію в цьому питанні між монетарною та фіскальною політикою", — додав він.

За його словами, враховуючи визначеність зовнішнього фінансування до кінця 2024 року, значний обсяг міжнародних резервів, продовження щодо жорсткої монетарної політики та послідовну політику НБУ щодо валютної лібералізації ситуація на валютному ринку в короткостроковій перспективі буде контрольованою.

Данило Гетманцев повідомив, що за січень – квітень 2024 року середній офіційний курс гривні до долара становив 38,47 грн/долар. Офіційний курс на 30 квітня 2024 року – 39,67 грн/долар.

За середньомісячним офіційним курсом гривня девальвувала: за квітень 2024 року – на 1,8% (до березня 2024 року). За 4 місяці з початку року – на 5,8% (до грудня 2023 року). За час після переходу до гнучкості – на 7,1% (до фіксованого курсу 36,57 грн/долар).

Читайте також на порталі "Коментарі" — курс долара перетнув психологічну позначку 40 грн, поставивши кілька історичних рекордів. МВФ шокував прогнозом, що до 2027 року він перевищить 50 грн. На тлі таких новин у квітні видання "Коментарі" поцікавилося в експертів: які очікування від курсу валют у травні? Які чинники та як можуть на це вплинути? Про те, що вдалося з'ясувати, читайте далі в матеріалі.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

ufo

9 травня 2024, 16:00

Вон оно чо, Михалыч! Это оказывается план у них такой был- обвалить нацвалюту. А я думал опять происки врагов.

Володимир

9 травня 2024, 12:38

А вокруг как на парад вся страна шагает в ад широкой поступью (И.Тальков)

Ігор

9 травня 2024, 12:14

Ти диви! - відповів словами Путіна.


Новини