close-btn

Рада підвищила штрафи за ухилення від мобілізації: названо суми

За порушення правил мобілізації українцям доведеться платити штрафи, які сягатимуть десятків тисяч гривень

Рада підвищила штрафи за ухилення від мобілізації

Фото: bank.gov.ua, pngwing.com, freepik.com

Верховна Рада України на засіданні 9 травня ухвалила в цілому законопроєкт №10379, за нього проголосували 256 парламентарів. Раніше ми писали, що парламент почав розгляд законопроєкту про посилення відповідальності за порушення мобілізації у другому читанні.

Про це повідомив народний депутат Ярослав Железняк на своєму Telegram-каналі.

«Обʼєктивно, всі зміни які обіцяв комітет внести про помʼякшення — зробили. Багато негативних норм прибрали», — зазначив Железняк.

Документ передбачає внесення змін в Кримінальний кодекс та Кодекс про адміністративні правопорушення в частині порушень норм мобілізації, зокрема щодо штрафів.

Читайте також: В Дії можна буде бронювати українців від мобілізації: подробиці

Як штрафуватимуть українців

В картці законопроєкту на сайті парламенту опубліковано порівняльну таблицю у фінальній редакції. Там йдеться, що за порушення правил військового обліку (ст. 210 Кодексу про адміністративні правопорушення) загрожуватимуть такі штрафи:

  • в мирний час – від 3400 до 5100 грн;
  • повторно впродовж року – від 5100 до 8500 грн;
  • в особливий період (воєнний час) – від 17 000 до 25 500 грн.

Це стосується призовників та військовозобов’язаних, які порушать правила мобілізації. Такі штрафи загрожують, якщо людина не стоїть на обліку або вчасно не оновлює дані.

Вас може зацікавити: Названо, скільки Україна витрачає на одного мобілізованого за рік

Водночас за порушення законодавства про оборону та мобілізацію (відмову від повістки чи неявку за нею до ТЦК) планується встановити такі штрафи:

  • в мирний час: від 5100 до 8500 грн — для громадян, від 17 000 до 25 500 грн — для посадових і юридичних осіб;
  • повторно впродовж року: від 8500 до 11 900 грн — для громадян, від 25 500 до 34 000 грн — для посадових і юридичних осіб;
  • в особливий період: від 17 000 до 25 500 грн — для громадян, від 34 000 до 51 000 грн — для посадових і юридичних осіб.

Штрафи накладатимуть впродовж трьох місяців з дня виявлення правопорушення, але не пізніше одного року з моменту його вчинення.

Далі ухвалений проєкт закону повинен підписати спікер Верховної Ради, а потім — президент. Документ набере чинності наступного дня після його публікації.

Нагадаємо, у квітні влада запровадила премії для військових в розмірі 70 тис. грн за бойові завдання на передовій. Також були встановлені суми доплат за знищення різних видів ворожої техніки.

Щоб отримати доплати за знищену російську техніку, а також за 30 днів виконання завдань на «нулі», українським військовослужбовцям потрібно дотримуватись чітких правил, а також знати, як діяти в разі проблем із нарахуваннями — детальніше читайте в нашому матеріалі.

Ознайомтесь з іншими популярними матеріалами:

Військовим оновили виплати — Міноборони

Де Україна братиме гроші на доплати військовим — Гетманцев

Що варто знати мобілізованим ФОП про податки

google news