Головна Новини Політика України 2024 Чому Кубраков втратив свою посаду: що ховається за відставкою
commentss НОВИНИ Всі новини

Чому Кубраков втратив свою посаду: що ховається за відставкою

Інформація про відставку Кубракова поширювалася кілька місяців через наближені до Банкової ТГ-канали

9 травня 2024, 14:25 comments1510
Поділіться публікацією:

У четвер, 9 травня, Верховна Рада України звільнила з посад віце-прем'єра – міністра розвитку громад Олександра Кубракова. За інформацією ЗМІ, в Офісі президента давно хотіли відставки Кубракова, але вирішення цього питання гальмував Вашингтон. Чому зняли саме його та саме зараз? Портал "Коментарі" із цим питанням звернувся до експертів.

Чому Кубраков втратив свою посаду: що ховається за відставкою

Олександр Кубраков. Фото: з відкритих джерел

Кубраков та його підлеглі катастрофічно помилилися у плануванні

Економічний експерт Данило Монін вважає, що Кубракова звільнили через погану підготовку (за величезних витрат) захисту наших енергооб'єктів.

"Вони чомусь вважали, що росіяни битимуть по розподільчих мережах. І намагалися їх захистити. Не те, щоб добре. Захистом об'єктів ТЕС і ГЕС особливо не займалися. Крім того, багато коштів було витрачено на проектування так званих "черепах" — величезних бетонних укриттів. Але фахівці запевняють, що ті абсолютно неробочі", – пояснює експерт.

Відповідно, продовжує він, величезні кошти були витрачені даремно. А результат такий, що вже порушується питання про обмеження енергопостачання промислових споживачів.

"Фактично Україна багато імпортуватиме електроенергії, але все одно будуть відключення. Тому що приблизно 3/4 енергопотужностей, що балансують, виведено з ладу низкою масованих російських атак. Тоді як на захист енергооб'єктів було витрачено, швидше за все, понад 10 млрд. грн. Тобто Кубраков та його підлеглі катастрофічно помилилися у плануванні, – констатує Данило Монін. – Як на мене, слід звільнити і заступника Кубракова – Мустафу Найєма, який займався напрямом енергозахисту".

Заміна персоналій на постах без зміни пріоритетів в управлінні

Кандидат наук з держуправління Юрій Гаврилечко поділився такими міркуваннями:

"Імітація бурхливої діяльності – це основне заняття парламентаріїв останнього року. Маса законодавчих ініціатив, які взагалі не мають жодного відношення до тих викликів, які зараз стоять перед Україною та до тих проблем, які потрібно вирішувати – норма для Верховної Ради. Тому нічого дивного в тому, що Кубракова – "попросили на вихід". Прямо як у фільмі Леоніда Бикова "Зайчик", головний герой якого боровся за знесення нікому не потрібного паркану у дворі будинку, а отримав "дозвіл" від чиновника пофарбувати його в синій колір. Немає в цьому жодної логіки і марно шукати сенс у подібній діяльності. Зробили — бо "треба було щось зробити". Можливо, частина істеблішменту у процесі своїх внутрішніх ігор та боротьби за фінансові потоки та владу вирішила влаштувати чергове "рокування", а тому будемо "подивитися" куди його призначать і хто прийде на зміну", – зазначає експерт.

Але принципових змін не буде, упевнений він.

"Заміна персоналій на постах, без зміни пріоритетів в управлінні та постановці інших цілей та завдань, при недотриманні цивілізованих принципів формування уряду (де міністр – політична постать правлячої партії та/або член однієї з партій, що входить до коаліції) – нічого не змінить у роботі Кабміну . А значить, і говорити тут нема про що", – резюмує Юрій Гаврилечко.

Читайте також на порталі "Коментарі" – чому Рада дала добро на мобілізацію засуджених: хто йтиме на фронт.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини