Головна Новини Світ Росія Чому в РФ знову проявився культ недоімперії: що показало чергове побєдобєсіє
commentss НОВИНИ Всі новини

Чому в РФ знову проявився культ недоімперії: що показало чергове побєдобєсіє

Путін несе "радянщину" у вигляді "русского мира" туди, куди може дотягнутися

9 травня 2024, 15:10
Поділіться публікацією:

Сьогодні, 9 травня, у Москві відбулося чергове побєдобєсіє, на яке приїхали лише деякі лідери, включаючи самопроголошеного президента Білорусі та керівників Казахстану, Туркменістану, Таджикистану, Киргизстану. Окремі запрошення були надіслані лідерам Лаосу, Гвінеї-Бісау та Куби. Тоді як у період з 1995 року до 2014 року на 9 травня до Росії приїжджало щорічно близько 50 лідерів країн, включаючи представників України, Європи. Диктатор Путін приймав парад, героїзував учасників нинішньої війни проти України, погрожував Заходу. Чому Кремль так наполегливо продовжує чіплятися за міфи минулого? Про що свідчить зміна ставлення до дати капітуляції нацистської Німеччини (Дня перемоги) в Україні? Видання "Коментарі" із цими питаннями звернулося до експертів.

Чому в РФ знову проявився культ недоімперії: що показало чергове побєдобєсіє

Володимир Путін. Фото: з відкритих джерел

Нинішня Росія нижча за тих, кого вона намагається завоювати

Аналітик, політтехнолог Олександр Кочетков зазначає, що Росія заслуговує на скептичну назву недоімперія саме тому, що вона не дотягує, а в низці випадків діє всупереч тим принципам, якими має керуватися імперія.

"До речі, Російська імперія – царська – була справжньою. За рівнем економічного та суспільного розвитку вище за племена, які завойовувала в тому ж Сибіру. Тобто певним чином несла цивілізацію. Нинішня ж Росія нижча за тих, кого вона намагається завоювати. Саме тому вона недоімперія", – пояснює експерт.

Але є, за його словами, ще важливі ознаки недоімперськості РФ.

Перша — вона всю свою могутність бачить у минулому.

"Нормальна країна націлена на майбутнє, бачить там певні перспективи. РФ такого немає. Путінська влада риється у минулому. Саме тому міфологізовано Перемогу, в якій за путінською логікою брала участь ледь не одна Росія під керівництвом Путіна-Сталіна. Врятувала світ від фашизму. Перетворившись у результаті на нього", – констатує Олександр Кочетков.

Друга ознака недоімперськості полягає в тому, що РФ формує неіснуючу реальність. У медіа, громадській думці. Міфи, які пропагандисти та їхня влада видають за правду.

"Саме тому, незважаючи на те, що на міфологізоване дійство під назвою День Перемоги ніхто майже не приїжджає, Кремль запрошує туди хоч когось. Причому, підв'язуючи це, наприклад, під засідання ОДКБ (щоб хтось прибув). А тим самим гостям-африканцям списуючи борги за участь у заході. Імітуючи всесвітню підтримку свята всеросійської перемоги", – наголошує аналітик.

Він наголошує, що культ Перемоги в результаті перетворюється на культ смерті, який, на жаль, спрямований проти України.

"Втішно те, що подібна конструкція в історичному сенсі не може існувати довго. Вона обов'язково звалиться. На жаль, до цього встигнувши заподіяти величезну кількість бід тій же Україні. Але ми вистоїмо. А РФ ні", – упевнений Олександр Кочетков.

Путін продовжує традицію, вирішивши не винаходити новий велосипед

Керівник Центру громадської аналітики "Вежа" Валерій Клочок наголошує, що Росія була, є і залишатиметься в ідеологічній рамці Радянського Союзу.

"Нові покоління виховуються на ідеології „радянщини”. А 9 травня – це своєрідний День Сталіна. Він робив це свято під себе. Спеціально, щоб цей день відрізнявся від того, як відзначала тоді Західна Європа капітуляцію нацистської Німеччини. А відразу після закінчення Другої світової війни СРСР розпочав активну ідеологічну боротьбу саме із Західною Європою, зі США. І Путін продовжує цю традицію. Вирішивши не винаходити новий велосипед. Та йому й зручніше на старому – радянському", – зазначає експерт.

А Україна, продовжує він, рухається на Захід. Тому ідеологічні радянські свята у нас з кожним роком втрачають популярність. Тому 9 травня ми відзначаємо День Європи.

"У нас і війна з Росією – через ідеологічне протистояння. Україна не хоче жити у "радянщині", а Путін несе її у вигляді "русского мира" туди, куди може дотягтися. У тому числі у військовий спосіб", – констатує Валерій Клочок.

На його думку, поки живий путінський режим, житиме і парад у Москві на 9 травня, різного роду "автопробіги Перемоги" тощо.

"Я не виключаю, що навіть після зміни режиму на м'якший, російська влада все одно витягуватиме старі радянські наративи, зброю, брязкатиме всім цим. Тому що це битва ідеологій насамперед. Росія жила, живе і житиме минулим", – робить висновок керівник Центру громадської аналітики "Вежа".

У РФ створено державну псевдорелігію некрофільського характеру

Експерт Міжнародного інституту демократій, екс-командир 2-ї роти 24-го батальйону "Айдар" Євген Дикий розмірковує так:

"Справа в тому, що в Росії, крім перемоги, не залишилося нічого. Причому перемога там — не просто якийсь щорічний травневий ритуал. Це повноцінний некрофільський псевдорелігійний культ. Така собі — саме некро-релігія, яка визначає характер того, що у росіян замість політичного життя. Адже його у нормальному розумінні там давно немає".

На думку експерта, в цьому плані є заява заступника голови фракції "Єдиної Росії" в Держдумі Андрія Ісаєва. Той заявив, що Путін під час нещодавньої інавгурації говорив про те, що мертві покоління, що пішли, "мають право голосу, і голос цей — традиції, які склалися і які ми зобов'язані шанувати". Саме з урахуванням голосів мертвих російська демократія, на думку Ісаєва, відрізняється від західних, де рахуються голоси лише живих людей.

"Тобто в РФ створено державну псевдорелігію некрофільського характеру. Нею вони виправдовують свій політичний устрій (який би називав некро-демократій). І якщо вони від цього відмовляться, у них просто не залишиться ідеологічних підстав для існування цього режиму. Який все виправдовує культом перемоги і якоюсь "історичною справедливістю", що, за логікою Кремля, дає йому право завойовувати інші народи", – пояснює Євген Дикий.

У росіян, резюмує він, немає жодної моделі майбутнього. Нехай навіть помилкової, безперспективної.

"У тих же нацистів у фашистській Німеччині була помилкова, перекручена модель майбутнього. Але вона була. Як і у комуністів, – зазначає експерт. — Теж помилкова, теж шлях у нікуди. Але ідея була, якась картинка майбутнього — була. І вони закликали до неї людство. У рашистів немає ніякої моделі майбутнього. І єдине, що їм залишається – запихати в мізки людям минуле".

Читайте також на порталі "Коментарі" — ключові висновки після "інавгурації" Путіна: що стало неприємним сигналом для України.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини