close-btn

На Землю насувається потужна магнітна буря: коли чекати

В сторону нашої планети летять викиди плазми внаслідок потужних вибухів на Сонці. Найближчими днями Землю накриє сильна магнітна буря

На Землю насувається потужна магнітна буря

Фото згенеровано за допомогою chatgpt.com

Останні дні найактивнішими плямами на Сонці є AR3663 та AR3664, де спалахи відбуваються один за одним. Напередодні, 8 травня, було зафіксовано два нові вибухи класу X — найбільш потужного.

Усі спалахи на Сонці поділено на 5 класів: Х, М, С, В і А в порядку їх убування за рівнем потужності. Кожен тип спалахів у 10 разів сильніший за попередній, і їхня потужність вказується у вигляді цифр біля буквеного позначення. Тобто спалахи можуть мати потужність від 1 до 10 і тільки Х-клас не має цифрових обмежень.

Читайте також: Що станеться, якщо Місяць зникне – відповідь учених

За висновками вчених, сонячна пляма AR3663 стала найактивнішою у 25-му сонячному циклі, що розпочався ще 2019 року. Починаючи з 3 травня, там сталося вже 5 спалахів класу Х і 20 спалахів класу М. Це більше, ніж створила будь-яка пляма на Сонці за останні 7 років. А сонячна пляма AR3664 всього за 2 дні зросла майже у 2 рази та стала однією з найбільших у 25-му сонячному циклі.

Один із цих вибухів супроводжувався викидом плазми в космос і вже найближчим часом вона досягне Землі, що спровокує появу геомагнітної бурі. Графік можливих коливань можна переглянути на сайті Meteoagent.

Наразі дані показують, що сьогодні, 9 травня, на Землі вирує магнітний шторм «жовтого» рівня. А наступні два дні — 10 та 11 травня — протримається буря «червоного» рівня, після чого піде на спад.

Науковці вважають, що сонячна пляма AR3663 вже до кінця цього тижня перестане бути спрямованою в бік Землі, але пляма AR3664 все ще буде виробляти спалахи Х-класу і ці викиди енергії та випромінювання можуть бути спрямовані на нашу планету.

Геомагнітні бурі являють собою збурення магнітного поля Землі, які викликають корональні викиди маси. Коли заряджені частинки Сонця врізаються в атмосферу нашої планети, то магнітне поле Землі спрямовує їх до полюсів. У результаті виникають дуже яскраві полярні сяйва, а також це може призвести до порушення роботи супутників зв’язку та різного обладнання на Землі, зокрема енергосистем.

Нагадаємо, учені-астрономи виявили масивний космічний обʼєкт в Чумацькому шляху. Він у 33 рази більший за Сонце. Цим обʼєктом виявилася величезна чорна діра, яка утворилася в результаті вибуху зірки всього за 2 000 світлових років від Землі.

Ознайомтеся з іншими популярними матеріалами:

Учені знайшли нову причину початку льодовикових періодів на Землі

Як зʼявився Місяць – теорії учених

Скільки років Всесвіту – теорії вчених

За матеріалами Space.com

google news