close-btn

Топ популярних ОВДП цієї весни: що рекомендуют купувати українцям

Сьогодні ОВДП користується чималою популярністю серед українців. У цій статті ми спробуємо розібратися, які ж папери найчастіше купують в Україні

Топ-5 улюблених ОВДП українців цієї весни: які папери найчастіше купують

Топ-5 улюблених ОВДП українців цієї весни: які папери найчастіше купують Фото: unsplash.com, freepik.com, tax.gov.ua

Для початку нагадаємо, що державні облігації України поділяються на:

  • облігації внутрішніх державних позик України;
  • облігації зовнішніх державних позик України;
  • казначейські зобов’язання;
  • цільові облігації внутрішніх державних позик України.

Облігації внутрішніх державних позик України (ОВДП) — це державні цінні папери, що розміщуються виключно на внутрішньому фондовому ринку і підтверджують зобов’язання України щодо відшкодування пред’явникам цих облігацій їх номінальної вартості з виплатою доходу відповідно до умов розміщення облігацій.

Номінальна вартість ОВДП становить 1000 грн., також може бути визначена в іноземній валюті.

Які бувають ОВДП

Державні облігації України можуть бути:

  • довгострокові — понад п’ять років;
  • середньострокові — від одного до п’яти років;
  • короткострокові — до одного року.

«Мінфін відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 31 січня 2001 року № 80 «Про випуск облігацій внутрішніх державних позик» здійснює розміщення ОВДП у формі аукціонного продажу через Національний банк України, який виконує операції з обслуговування державного боргу, пов’язані з розміщенням ОВДП, їх погашенням і виплатою доходів за ними, а також провадить депозитарну діяльність щодо цих цінних паперів», — йдеться у пояснювальній статті на офіційному сайті Міністерства фінансів.

Цікаве по темі: Скільки уряд отримав від продажу ОВДП за 2023 рік – НБУ

За типом погашення ОВДП поділяються на:

  • стандартні — погашення здійснюється в кінці строку обігу;
  • з достроковим погашенням — можуть бути достроково пред’явлені для погашення власниками та безумовно погашені емітентом після здійснення 5 купонних платежів. Дострокове погашення проводиться на дату здійснення купонного платежу;
  • амортизаційні — погашення здійснюється після 18 місяців їх обігу рівними частинами на дати здійснення купонних платежів.

Всі випущені Міністерством фінансів державні облігації існують виключно в електронному вигляді.

Придбати облігації внутрішніх державних позик можна в багатьох банках України, зокрема, в Ощадбанку, ПриватБанку, ПУМБ тощо (первинні-дилери Мінфіну), Monobank, Таскомбанк тощо (ліцензійовані брокери).

Топ ОВДП, які найчастіше купують українці

«При підготовці до відповідей на ці запитання я звернувся до офіційної статистики біржі ПФТС та Української біржі. На основі статистики від ПФТС (це найбільша біржа за обсягами операцій з ОВДП сьогодні) за січень-квітень 2024 року, я сформував список найкращих 10-ти випусків найпопулярніших ОВДП», — розповів у коментарі PaySpace Magazine інвестиційний експерт і лектор Біржового університету Євгеній Тригубченко.

Топ-5 улюблених ОВДП українців цієї весни: які папери найчастіше купують

Читайте популярне: Названо банк, через який українці частіше всього купують ОВДП

«Якщо проаналізувати даний рейтинг, то бачимо, що 60% облігацій з найкращих повинні погаситися за рік, а то й менше, тобто українці віддають перевагу коротким паперам. Найдовший із випусків у списку розрахований до грудня 2027 року».

За його словами, 9 з 10 випусків ОВДП в топі — гривневі, і лише один доларовий.

Найпопулярнішим папером є UA4000204150, який буде в обігу до 26.02.2025 року. Протягом останнього місяця дохідність паперу знизилася з рівня 17,6% до 16%.

«Популярними також залишаються короткі ОВДП, зокрема UA4000207880. Цей випуск буде погашено вже 22 травня, а дохідність знаходиться на рівні близько 12% річних. Проте інвестори активно вкладали кошти в короткі папери, які дозволяють отримувати дохід значно вище інфляції та підтримувати високу ліквідність інвестицій».

Також популярними були випуски UA4000227656 та UA4000222152 з погашенням 15.01.2025 та 30.10.2024 відповідно. Ці папери приносять дещо вищу дохідність, яка хоча й скоротилася після зниження облікової ставки НБУ до 13,5% та аукціону 30 квітня, залишається досить привабливою — орієнтовно 15,8% та 14,5% відповідно, — пояснює Євгеній Тригубченко.

Ситуація на Українській біржі дещо відрізняється.

Топ-5 улюблених ОВДП українців цієї весни: які папери найчастіше купують

«На цьому майданчику найбільш популярним папером є UA4000229116. Це довгострокова облігація з погашенням 24.02.2027. Дохідність за цими паперами теж суттєво знизилася і наразі становить 17,5% Ці папери подорожчали через зниження облікових ставок НБУ і приваблюють інвесторів, які готові розмістити гривню в державних облігаціях на тривалий термін», — каже експерт.

Але загалом, як бачимо зі статистичних даних обох бірж, українці сьогодні віддають перевагу коротким високоліквідним випускам гривневих ОВДП.

Яка сьогодні головна функція ОВДП?

Сьогодні в умовах повномасштабної війни ОВДП — це надійний та високоефективний спосіб залучення коштів (з боку держави), та підтримки нашої країни (з боку громадян).

«Придбавши військові облігації, ви також підтримаєте нашу економіку у воєнний час, щоб працювали підприємства та виплачувались зарплати, пенсії, соціальні виплати. Кожна куплена вами військова облігація — це інвестиція в поразку росії, її неминучий крах та розпад, приємним бонусом до якого стануть до 19,5% річних», — йдеться на офіційному сайті bonds.gov.ua.

Читайте також: Скільки заробили нардепи з початку війни — огляд

Цінні папери надають людям:

  • вищу дохідність, ніж у депозитів;
  • 100% гарантії від держави;
  • чистий прибуток — немає податку на дохід та військовий збір для фізичних осіб.

«Міністерство фінансів, відповідно до покладених на нього обов’язків Бюджетним кодексом, здійснює випуск (емісію) державних облігацій з метою фінансування дефіциту державного бюджету та рефінансування державного боргу», — пояснюють у Міністерстві.

Важливі цифи щодо ОВДП за травень 2024

Як нещодавно повідомила пресслужба Міністерства фінансів України, шляхом продажу ОВДП до державного бюджету залучено понад 9,3 млрд грн.

Від розміщення однорічних гривневих облігацій під 15,25% вдалось залучити 3,2 млрд грн (ставка знизилась із 15,39% минулого тижня). Дворічні ОВДП принесли державі 3,1 млрд грн, ставка 16,29% річних (знизилась із 16,35%).

Папери терміном обігу понад три роки принесли 3,01 млрд грн, ставка — 17,5% (раніше була 17,6%).

Топ-5 улюблених ОВДП українців цієї весни: які папери найчастіше купують

Фото: t.me/MOF_ua

Станом на першу декаду травня 2024 року (з 1 січня) через військові ОВДП державою залучено 121 346 055 505,46 грн.

Зазначимо, що військові облігації можна продати на ринку цінних паперів України в будь-який момент за допомогою банків або брокерів.

Ознайомтеся з іншими популярними матеріалами:

На якому місці гривня за капіталізацією — рейтинг валют CoinMarketCap

Які країни виділили найбільше грошей Україні під час війни — рейтинг

Де в Європі найщасливіші працівники офісу та на якому місці українці — рейтинг

google news