close-btn

Частині українців підвищать пенсії: коли і на скільки

Пенсіонерам, які продовжують працювати навіть після виходу на заслужений відпочинок, будуть по-новому перераховувати виплати

Частині українців підвищать пенсії

Фото: pixabay.com, unsplash.com

З 1 квітня в Україні запрацювало оновлене законодавство, зокрема щодо перерахунку пенсій для громадян, які продовжують професійну діяльність. Зміни базуються на положеннях статті 42 Закону України “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування”, постановах Кабінету Міністрів України та правління Пенсійного фонду України.

Так, автоматично перерахують пенсії тим, хто до 1 березня 2024 року накопичив не менше 24 місяців страхового стажу після останнього призначення або перерахунку пенсії, повідомляють в уряді.

Також перерахунок пенсій проведуть для осіб, які відпрацювали менше ніж 24 місяці, але з моменту останнього перерахунку пройшло два роки.

Читайте також: Українці отримають доплату до пенсій: у яких областях

Базовий показник середньої зарплати, який використовувався під час попереднього перерахунку, не змінився. Однак під час нового перерахунку враховуватимуться також:

  • новий страховий стаж;
  • доходи, отримані після останнього призначення або перерахунку пенсії.

Перерахунок проведеться автоматично після отримання даних про сплату єдиного внеску за перший квартал 2024 року (кінцевий термін — до 10 травня), тобто орієнтовно у червні. Пенсіонери, які працюють, отримають збільшені пенсії з квітня, а також доплати за попередні місяці.

Важливим моментом є те, що такі перерахунки будуть проводитись для пенсіонерів, які отримують пенсію за вислугу років, лише за умови, що вони досягли пенсійного віку.

Наразі доплата за кожен рік стажу дорівнює 23,61 гривні. Таким чином, мінімальна місячна надбавка, яку отримає пенсіонер, становитиме 47,22 гривні.

Нагадаємо, українці похилого віку, які отримують пенсію за віком, можуть не сплачувати земельний податок. Також це правило розповсюджується на людей з інвалідністю I та II груп, ветеранів війни, осіб, які підпадають під дію закону «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту», а також громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи.

Водночас є конкретні умови, щоб не сплачувати цей вид податку. Детальніше читайте в нашому матеріалі.

Ознайомтеся з іншими популярними матеріалами:

Українці отримають виплати до Дня Незалежності: Кабмін затвердив суми

Дві категорії українців отримуватимуть додаткові виплати — Кабмін

Кабмін змінив систему виплат родинам військових: скільки отримають

За матеріалами Новини Pro

google news