В Україні релігійні переконання можуть стати підставою для уникнення мобілізації

Українці, які відмовляються від виконання службових обов’язків у зв’язку з релігійними переконаннями, повинні підтвердити, що дійсно мають такі переконання.

Про це повідомляє Відкритий з посиланням на справу Верховного суду.

“Право на вільне вираження релігійних переконань не є абсолютним і може бути обмежене в контексті мобілізації та призову до військової служби. Проте існують певні критерії, за якими можуть визначатися релігійні переконання особи і які можуть служити підставою для відсторонення її від відповідальності за ухилення від призову”, – йдеться у справі суду.

Релігійні переконання можуть стати підставою для уникнення мобілізації

Суд визнав громадянина винним в ухиленні від призову на військову службу, оскільки він, бувши військовозобов’язаним, відмовився отримати повістку, не маючи права на відстрочку від призову. У своїй мотивації чоловік посилався на те, що військова служба суперечить його релігійним переконанням.

Суд відзначив, що, хоча право на вільне вираження релігійних переконань не є абсолютним, його може обмежувати в контексті мобілізації та військової служби.

Як повідомляється, свобода віросповідання має зовнішній та внутрішній аспекти. Тому при відмові від служби з релігійних міркувань, особа має не тільки підтвердити належність до релігійної організації, а й продемонструвати наявність у неї релігійних переконань.

Особа не підлягатиме відповідальності за ухилення від призову, якщо підтвердить:

  • належність до чинних згідно з законодавством релігійних організацій, віровчення яких забороняє користуватися зброєю,
  • наявність відповідних глибоких, щирих і послідовних релігійних переконань певними даними, крім власних слів та тверджень близьких осіб.

У цій справі Верховний Суд врахував, що засуджений не є членом жодної релігійної організації і виконував строкову службу у Збройних силах, у тому числі протягом п’яти місяців після вираження ним заявлених релігійних переконань.

З урахуванням цих обставин колегія суддів погодилася з висновками судів першої та апеляційної інстанцій щодо того, що засуджений не продемонстрував наявність глибокого й непереборного конфлікту між його релігійними переконаннями та військовим обов’язком.

Нагадаємо, Верховна Рада України майже одностайно підтримала законопроєкти щодо продовження дії воєнного стану та загальної мобілізації ще на 90 днів.

Підписуйтеся на наш Телеграм-канал і сторінку Відкритого в Фейсбук, щоб першими дізнаватися про найважливіші події Дніпра.

Теги: , , ,