Питання ядерного стримування Росії — ключове для Китаю, — експерт-міжнародник

Ілюстративне фото: gettyimages.com

Цілком можливо, що Китай візьме участь у Глобальному саміті миру. Головні питання, які можуть зацікавити Пекін — обмін військовополоненими, а також ядерне стримування Росії. Таку думку сьогодні, 9 травня, в ефірі телеканалу FREEДОМ висловив політолог, експерт-міжнародник Максим Несвітайлов.

“Я думаю, що участь Китаю в саміті цілком можлива. У якому компоненті вона може бути продуктивною? Перше — обмін військовополоненими. Хоча в цьому питанні, гадаю, Туреччина ревнуватиме, хоча там не тільки Ердоган задіяний, а й саудити в цьому плані нам допомагають”, — сказав він.

Але головне, за його словами, чого хоче західний світ від Китаю, — це продовження тиску на Росію, щоб та не ескалювала конфлікту в ядерній сфері.

“Китаю не подобається те, що робить Росія в цьому напрямку, включно з розміщенням тактичної ядерної зброї в Білорусі. Китай бачить, що це дуже загострює ситуацію. Крім того, цілком можливо, що найближчим часом ядерну зброю буде розміщено в Польщі. Китай не хоче, щоб усе перейшло в безконтрольну ситуацію, тому, я вважаю, щодо ядерного стримування Китай може взяти участь у Глобальному саміті”, — пояснив Максим Несвітайлов.

Читайте також: Україна готується до Глобального саміту миру, попри спроби РФ його зірвати — подробиці (ВІДЕО)

Нагадаємо, перший Глобальний саміт миру відбудеться 15 і 16 червня. Скільки представників країн приїде до швейцарського міста Бюргеншток, достеменно поки що невідомо. У списку запрошених — понад 160 держав. Росії серед них немає.

Прямий ефір