close-btn

Українців не штрафуватимуть за приховані офшори: рішення Ради

До кінця воєнного стану в Україні не буде штрафів за неподання звітності про контрольовані іноземні компанії

Українців не штрафуватимуть за приховані офшори

Фото: freepik.com

Верховна Рада України ухвалила поправку до законопроєкту №10168-2, яка передбачає скасування штрафів за неподання звітів про контрольовані іноземні компанії (КІК).

За відповідний документ проголосували 232 народні депутати, повідомив перший заступник керівника Комітету ВР з питань податкової та митної політики, нардеп від фракції «Голос» Ярослав Железняк на своєму Telegram-каналі.

Зазначимо, 1 травня завершилась кампанія декларування доходів українців за 2023 рік. Ми писали, що українці подали 172 тис. податкових декларацій, загальний річний дохід в яких становить 218,5 млрд грн.

Водночас 10,7 тис. українців задекларували річний дохід у сумі понад 1 млн грн. Порівняно з попереднім роком в Україні побільшало мільйонерів на 1,2 тис. осіб. В цих деклараціях визначено до сплати ПДФО та військового збору понад 1 млрд грн.

Разом з цим громадяни повинні були подати звіт про наявні КІК. В разі неподання відповідного звіту фізособі-контролеру загрожував у розмірі понад 300 тисяч гривень, а за порушення строків його подання – до 151 тисячі гривень. Втім у процесі звітування контролери стикаються з низкою неврегульованих питань. Тому парламент вирішив скасувати цю вимогу до закінчення війни.

Нагадаємо, за порушення правил мобілізації українцям доведеться платити штрафи, які сягатимуть десятків тисяч гривень. Верховна Рада на засіданні 9 травня ухвалила в цілому відповідний законопроєкт №10379.

За порушення правил військового обліку (ст. 210 Кодексу про адміністративні правопорушення) загрожуватимуть такі штрафи:

  • в мирний час – від 3400 до 5100 грн;
  • повторно впродовж року – від 5100 до 8500 грн;
  • в особливий період (воєнний час) – від 17 000 до 25 500 грн.

Це стосується призовників та військовозобов’язаних, які порушать правила мобілізації. Такі штрафи загрожують, якщо людина не стоїть на обліку або вчасно не оновлює дані.

Також з 1 квітня 2024 в Україні ввели нові розміри штрафів за використання незадекларованої праці. Детальніше читайте в нашому матеріалі.

Ознайомтесь з іншими популярними матеріалами:

У Дії спростили подачу декларацій до НАЗК

Зеленський оприлюднив декларацію: як змінилися статки Президента

З яких доходів можна не подавати декларації – податкова

За матеріалами Цензор.нет

google news