Зачаровані війною: навіщо Кремлю “побєдобєсіє” серед росіян

"Парад перемоги" 9 травня в Москві. Фото: РИАНовости

Кремль провів парад на честь 9 травня в Москві на Красній площі. Як і торік, деякі міста Росії відмовилися від проведення святкових маніфестацій з “міркувань безпеки”. Так, у 21 регіональному центрі не було парадів, а в 67 регіонах Росії сьогодні не буде салютів. Серед міст без параду — Брянськ, Псков, Рязань, Курськ і Бєлгород.

Москву відвідала невелика кількість лідерів інших країн. Також цього року росіянам заборонили проводити акцію “Безсмертний полк”.

Травневі паради Кремля стають скромнішими

На параді на честь 9 травня російському президенту Володимиру Путіну компанію склали лідери залежних від Москви Киргизстану, Казахстану, Таджикистану, Білорусі, Лаосу, Гвінеї-Бісау, Куби і Вірменії. Утім, напівпорожні трибуни без знакових політичних фігур — уже звична картина для Росії.

У міру того як дедалі агресивнішою ставала політика Кремля, зменшувалася кількість закордонних представників на 9 травня з кожним роком. Після анексії Криму і розв’язання війни на Донбасі в 2014 році в Москву зовсім перестали приїжджати лідери західних країн, і гостей можна було порахувати на пальцях рук. В основному серед гостей Кремля — лідери залежних від Росії режимів. А на повній самоті на трибуні Путін був 2022 року, і головна цьому причина — широкомасштабне вторгнення Росії в Україну.

Що стосується цьогорічного параду, то до останнього моменту повідомлялося лише про одного закордонного гостя — президента Киргизстану Садира Жапарова. Лише напередодні стало відомо також і про візит прем’єр-міністра Вірменії Нікола Пашиняна, президентів Казахстану Касим-Жомарта Токаєва, Узбекистану Шавката Мірзійоєва, Таджикистану Емомалі Рахмона і самопроголошеного президента Білорусі Олександра Лукашенка. У Кремлі небажання інших глав держав приїжджати до Путіна на парад виправдали тим, що нібито нікого взагалі не кликали. Хоча вищезгадані іноземні лідери прибули до Москви якраз на запрошення.

Як зазначає Telegram-канал “Можем объяснить”, на параді було втричі менше техніки і вп’ятеро менше авіації, ніж на параді 2021 року.

На параді показали 61 одиницю військової техніки: один танк, броньовані автомобілі, зенітні ракетні системи, пускові установки ракетних комплексів і дев’ять військових літаків. Піша колона з представниками різних видів і родів російських військ також пройшла центральною вулицею Москви.

Уже другий рік поспіль у Росії не марширує “Безсмертний полк” — акція членів сімей, чиї родичі є ветеранами Другої світової війни. Щоправда, з 2014 року в лавах “Безсмертного полку” все частіше опинялися люди з портретами російських військових, які вторглися на територію України, або бойовиків незаконних угруповань “Л-ДНР”.

В іншому ж Росія, яка повномасштабно воює проти України вже другий рік, так само робить з агресії культ. Кремль протиставляє країну всьому світу, вигадуючи хибні паралелі між нинішньою війною і Другою світовою. Акцент так само робиться на тому, що Росія — перемогла тоді і не просто готова, а повинна це повторити у війні проти України.

Путін з його варіантом Дня перемоги, більше схожим на мілітаристський провоєнний шабаш, став настільки токсичним, що світові лідери не бажають їхати до Москви на 9 травня. А в Україні 9 травня відтепер відзначатимуть День Європи. Відповідний указ підписав президент Володимир Зеленський. День пам’яті та перемоги над нацизмом у Другій світовій війні він запропонував відзначати 8 травня, законопроєкт уже подано до Верховної Ради. Його мета — відновити історичну справедливість і звести нанівець російський ідеологічний вплив. Тепер Київ має намір вшановувати цю пам’ятну дату разом з усім цивілізованим світом.

Як повідомлялося, 8 травня Україна разом із Європою та США відзначила День пам’яті та примирення між країнами-учасниками Другої світової війни. Попри сирени повітряної тривоги, що лунали в різних регіонах, українці поклали квіти та віддали шану своїм предкам, які боролися з нацизмом у роки найстрашнішої війни в історії людства.

Президент України Володимир Зеленський у своєму зверненні зазначив, що Росія сьогодні погрожує війною країнам Заходу, оголосивши їх ворогами через те, що вони не визнають зверхність Москви на українських територіях.

Так, у “Списку недружніх держав” Росії майже повністю збігається зі списком держав антигітлерівської коаліції.

“Світ не бачив загрози, світ проспав відродження нацизму — о 5 ранку 24 лютого 2022 року. І сьогодні всі, хто пам’ятає Другу світову і дожив до наших днів, відчувають дежавю. Битва за Київ, бомбардування Харкова, Одеси, Дніпра, масові могили, блокада портів, викрадення і вивезення зерна, тортури, страти, депортація дітей, фільтраційні табори, колонії для полонених. Сторінки з підручників про Другу світову Росія повернула в заголовки світових ЗМІ. Страшне минуле Росія повернула у стрічку щоденних новин. Доводячи з кожним новим злочином — нацизм відродився. Тільки з новим маркуванням: “Зроблено в Росії”, — сказав президент України.

Коментарі політиків та експертів

Чи змінилося що-небудь у політиці Кремля щодо 9 травня? Чого боїться Путін у ці дні тепер, під час повномасштабної війни проти України? Чому вже другий рік у Росії не проводять акцію “Безсмертний полк” — головну пропагандистську акцію Кремля? Про це в ефірі телеканалу FREEДОМ міркували:

  • Дмитро Гудков, російський опозиційний політик;
  • Ілля Пономарьов, депутат Держдуми РФ (2007-2016 рр.), творець каналу “Утро Февраля”;
  • Олександр Морозов, політолог;
  • Ольга Курносова, політичний аналітик, головний редактор порталу After Empire;
  • Володимир Сергійчук, доктор історичних наук, професор;
  • Кирило Галушко, український історик.

ДМИТРО ГУДКОВ: Кремлю дедалі складніше зображати велич перемоги

— 9 травня Путін завжди використовував для підвищення власного рейтингу. Путіну потрібно було влаштувати саме пропаганду навколо такого міфу, що “Росія може повторити”, “Росія може дійти і до Берліна, і до Вашингтона”. Це було спочатку використано для путінського рейтингу, а потім втілилося в його бажання далі будувати імперію.

Зараз ситуація змінилася, тому що колишня велич на Красній площі (Москва) не сходиться за картинкою з тим, що відбувається в Україні. З великими труднощами взяли Авдіївку.

Тепер Путіну досить складно буде використовувати 9 травня для того, щоб домагатися підвищення рейтингу. Тому вони будуть усе скасовувати.

Скасували акцію “Безсмертний полк”, тому що побоялися родичів загиблих під час війни в Україні. Зараз ця історія не дуже-то й працює для Путіна. Західні лідери не приїжджають. Демонструвати нічого.

ІЛЛЯ ПОНОМАРЄВ: Кремль присвячує “побєдобєсіє” темі нинішньої війни

— Головне для Кремля, щоб під час святкування 9 травня не було ексцесів. Тому що останнім часом ми бачимо, що кожного дня в Росії відбувається та чи інша партизанська акція. І, звичайно, вони припускають, що під час параду, коли особливо військова техніка, щось може статися. Уже минулого року 9 травня фактично скасовували. Путін був змушений привозити із собою “заручників”, саджати на Мавзолеї, щоб, якщо щось прилетить, був би великий міжнародний скандал. І все одно весь парад звівся до одного танка Т-34, більше ніякої іншої техніки не знайшли.

Я не вірю в те, що Кремль вважає, що акції від родичів загиблих солдатів цієї війни є реальною небезпекою. Це може, в принципі, бути джерелом незручності, тому що поодинокі акції можуть прозвучати. Але вони не потраплять на екрани телевізорів. Тобто це не стало б серйозним фактором. А ось можливі атаки дронами на марш перемоги уявити дуже легко. І саме це собі в Кремлі й уявляють.

День перемоги в Росії — основна ідеологічна база — чому росіяни повинні йти і вмирати в Україну. Тому що діди боролися з нацизмом, і ми будемо боротися.

Кремль максимально зацікавлений у тому, щоб присвятити “побєдобєсіє” темі нинішньої війни. Це один із головних чинників того, чому насправді ця війна в принципі стала можливою.

У Кремлі змушені обманним шляхом збирати гостей. 8 травня оголосили про проведення Євразійської економічної ради в Москві. Зрозуміло, що з єдиною метою, щоб заманити лідерів — насамперед, Центрально-Азіатських держав — до Москви.

ОЛЕКСАНДР МОРОЗОВ: “Парад перемоги” з пам’ятного торжества перетворився на демонстрацію бойових здібностей РФ

— Мені здається очевидним, що свято закінчення Другої світової війни всередині путінського світу повністю споганили. І мені здається, що навіть тим народам, які брали участь в антигітлерівській коаліції, зараз, коли Кремль уже два роки веде фронтальну війну проти сусідньої держави в Європі, недоречно і боляче бути на церемонії в Москві.

Адже ця церемонія є зовсім не даниною пам’яті тих, хто воював у Другій світовій війні, а демонстрацією сучасного російського мілітаризму.

І ця демонстрація має абсолютно жахливий вигляд у ці дні. Проте очевидно, що Кремль вибудовує свою систему перепідготовки кадрів, про що Путін заявляв неодноразово. І робить ставку на тих, хто брав участь у цій війні, і з них збирається кувати нові керівні кадри на 10-30 років вперед. Цей план Путіна відомий добре.

Загалом, звичайно, цей парад є демонстрацією і нової ситуації у військово-промисловому комплексі РФ, який за дорученням Путіна інтенсивно трансформується і працює для того, щоб забезпечувати тривалу війну. А якийсь історичний сенс давно вже зник.

І невипадково цього року Кремль навіть не дав добро на так званий “Безсмертний полк”. Подекуди вони відбуваються, але загалом ця патріотична акція закрита, бо сам Кремль боїться якоїсь несанкціонованої активності. Боїться після заколоту Пригожина, звісно, насамперед.

ОЛЬГА КУРНОСОВА: У Москву на парад приїхали ті, хто хоче ще щось отримати від Росії

— Паради на 9 травня особливо “розквітли” за Путіна. Адже диктатура вимагає великих військових парадів. І якщо раніше, за радянських часів, головний військовий парад був у країні на День революції, 7 листопада, то зараз Путін вирішив це робити не в День Росії, а 9 травня.

Причому для всіх учасників війни 9 травня — скорботний день. Занадто великі втрати, причому втрати практично в кожній родині. Тому святкувати тут особливо нічого. І це, за великим рахунком, показує людожерську сутність путінського режиму — святкувати вбивство людей.

Але у Росії дійсно є проблеми, тому масштаб доводиться скорочувати. Кремль, напевно, заманює іноземних гостей грошима — “пирогами і пампушками”.

Зрозуміло, що Лукашенку завжди можна запропонувати якісь мільярдні кредити. Але, наприклад, Пашинян уже зрозумів ціну таких запрошень. Відповідно, і вся Вірменія зрозуміла ціну путінської дружби. Усі бачать, що це закінчилося втратою спірних територій.

У Москву на парад приїхали ті, хто хоче ще щось отримати від Росії. Немає жодної країни, з якою б у Росії були нормальні, дружні, добросусідські відносини. І це та важка спадщина, яку залишить після себе Путін наступним поколінням російських політиків. Якою б якого б розміру не була Росія, доведеться ще довго доводити, що Путін це якийсь ексцес, а не обличчя країни.

ВОЛОДМИР СЕРГІЙЧУК: Потрібно пам’ятати уроки історії, щоб розуміти сутність сусіда — Росії

— Говорити про те, що росіяни створили цю перемогу — негарно щодо всіх тих, хто брав участь у бойових діях або хто забезпечував фронт.

Світ жахнувся, коли побачив Бучу, Ірпінь, Бородянку, Маріуполь тощо. Також цивілізований світ зрозумів, що такі традиції “Безсмертного полку” неприйнятні для нього.

Події, які відбуваються сьогодні в Україні, можна порівняти з тими, які були на територіях тих країн, куди приходила Червона армія. Те, що роблять сьогодні у нас росіяни, можна порівняти з тим, що робив командир загонів Червоної гвардії Михайло Муравйов 1918 року, що робив командувач Добровольчої армії Антон Денікін 1919 року — один до одного.

У моєму розумінні, наш обов’язок бачити, аналізувати і переконуватися в тому, що нічого з боку росіян щодо української нації не змінилося за останні 100 років. А якщо взяти і 1000 років, починаючи з походу Андрія Боголюбського на Київ 1169 року — знищити, зрівняти з землею — це він робив із Києвом.

Вони хочуть відтягнути людей вищого рівня на свій — нижчий. Це все пояснюється цивілізаційним розвитком тих племен, які побутували на території нинішньої Росії від Балтики до Уралу. Це мисливські племена, які залишилися практично на своєму рівні розвитку, які не пройшли всі стадії матеріального виробництва, тобто не вкладали інтелекту в розвиток прогресу, а тільки користувалися тим, що дає природа.

Нічого не змінилося. Нам потрібно думати, як у майбутньому жити з таким сусідом. Можливо, нарешті світ зрозумів роль України, яка понад тисячоліття стоїть на охороні спокою Європи.

КИРИЛО ГАЛУШКО: Росія сьогодні копіює прийоми Третього рейху

— Після розпаду Радянського Союзу у РФ не було жодної офіційної політики щодо Другої світової війни. Там досі фігурує сталінсько-радянське визначення “Велика вітчизняна війна”, яке, по суті, усуває той факт, що 1939 року Радянський Союз разом із Третім рейхом був одним з ініціаторів початку цієї війни. Ну і звичайно ж — це ідеологічна проблема. У суспільстві немає якогось проєкту розвитку і руху вперед. Тому доводиться використовувати ті міфи і ті шаблони, які ввібралися в масову свідомість упродовж кількох поколінь і десятиліть.

Нині “Велика перемога” використовується сучасною Росією як індульгенція нинішньому російському реваншизму, яка виправдовує, по суті, будь-яке агресивне дійство сучасної РФ.

Ми знаємо, що під час нинішньої агресії РФ проти України одним з аргументів є денацифікація України. У РФ ігнорують той факт, що нацистська ідеологія, символіка і практики заборонені в Україні на законодавчому рівні вже давно.

Якщо звернутися до радянської статистики, то навіть у ній названо цифри, згідно з якими 40% матеріальних збитків, яких зазнав Радянський Союз під час Другої світової війни, припадають саме на територію України. Близько 45% людських втрат — це громадяни тодішньої радянської України та Західної України. Якщо брати людські втрати не у відсотках, а в абсолютних цифрах, то це — 2,5 млн військовослужбовців і щонайменше 5 млн осіб цивільного населення. Тому ми можемо з цілковитою впевненістю говорити, що Україна найбільше постраждала від нацистської Німеччини. Крім того, саме Україна зробила величезний внесок у перемогу над нацизмом. Українці воювали проти Гітлера не тільки в лавах радянської Червоної армії, а й у польській, французькій, британській, американській та канадській арміях. Брали участь у військових діях на всіх фронтах аж до Тихого океану і не тільки. Тому Україна — та країна, внесок якої в перемогу над нацизмом грандіозний.

Саме тому для нас 8 травня — День примирення, день пам’яті. Тому що головним чинником тих подій є не тільки поразка нацизму, а й величезні мільйонні жертви всього населення Європи, азіатського континенту і, безсумнівно, самої України.

Сучасна Росія нині багато в чому дублює ті дії, які наприкінці 30-х — початку 40-х років здійснював Гітлер і Третій рейх. І Росія не тільки не бачить себе в цьому дзеркалі. Вона створює уявний пропагандистський ефект, що виправдовує для громадян будь-які проблеми, які існують у самій Росії. Рівень життя — бідність, злидні, побутові умови — все замінюється сурогатом “народу переможця”, який зараз є не переможцем, а державою-агресором.

Читайте також: Одна на всіх: Росія намагається привласнити перемогу у Другій світовій війні, але їй це не вдається (ВІДЕО) 

Прямий ефір