“Світлого майбутнього не буде”: політолог оцінив травневі укази Путіна

Иллюстративный скриншот: uatv.ua

Відразу після так званої інавгурації Путін підписав новий травневий указ. Згідно з цим указом, до 2030 року росіянам обіцяють світле майбутнє: 33 кв. м на людину, мінімальні зарплати — не менше ніж 35 тис. руб., інтернет — суверенний, літаки — російські. Однак усі ці плани так і залишаться на папері. Про це сьогодні, 9 травня, в ефірі телеканалу FREEДOM розповів російський політолог Олександр Морозов.

За його словами, підписані Путіним травневі укази — це такий адміністративний механізм, який устоявся всередині російської політики ще з часів Радянського Союзу.

“На нього, як правило, орієнтуються і губернатори, і решта представників виконавчої влади. Подібні укази ніколи не виконувалися в повному обсязі. І травневі укази теж не будуть виконані. Вони радше нагадують цілі п’ятирічного плану за комуністів свого часу”, — зазначив політолог.

Він назвав кілька причин, чому ці травневі укази Путіна не будуть виконані.

“По-перше, військова промисловість країни пожирає ті ресурси, які пішли б на різні цивільні проєкти. І цей дисбаланс постійно збільшується і зростатиме далі. Відповідно, це позначиться на громадянах Росії та їхньому добробуті. По-друге, санкції сильно б’ють по розвитку російської економіки, особливо в сегменті експорту. І надалі ситуація буде тільки погіршуватися. Тому про грандіозні плани на будівництво нових літаків можна спокійно забути. По-третє, спроба Кремля розв’язати демографічну проблему ні до чого не призведе. Росія втрачає населення. І насамперед — кваліфіковані кадри. А з продовженням війни в Україні ця ситуація теж буде ускладнюватися”, — констатував експерт.

На його думку, всі перспективи російської економіки та російського соціального сектору, які на вході в новий термін оголошує Путін, райдужні тільки в тому сенсі, що російська економіка адаптується до війни.

“Але російська влада повинна розуміти, що ця адаптація до війни не приведе економіку до розвитку”, — резюмував політолог.

Читайте також: У цивілізаційному розвитку Росія залишилася на рівні племен, війна проти України — черговий доказ: думка історика

Прямий ефір