Здоров'я

Нова мРНК-вакцина проти раку мозку викликає сильну імунну відповідь

0

Вчені вперше випробували вакцину месенджерної РНК (мРНК) на пацієнті зі смертельною формою раку мозку — і це викликало сильну імунну відповідь. Вакцина, яка була описана в дослідженні, опублікованому 1 травня в журналі Cell, була створена шляхом вилучення генетичного матеріалу під назвою РНК з пухлини пацієнта з гліобластомою, агресивним типом раку. Потім РНК реплікували, щоб зробити вакцину з мРНК, яка є схемою того, що є всередині кожної клітини, включаючи клітини пухлини.  

«Ці результати є вражаючим прогресом у наступному поколінні лікування раку, яке використовує мРНК, той самий клас ліків, що використовуються у вакцинах проти COVID-19», — Оуен Фентон, доцент кафедри фармакоінженерії та молекулярної фармацевтики в Університеті Північної Кароліни в Чапел-Хілл. , який не брав участі в дослідженні, повідомив Live Science в електронному листі. 

Рухається зі швидкістю раку

З 1800-х років люди розробляли вакцини проти раку або методи лікування, які посилюють атаку імунної системи проти ракових клітин. Однак вакцини проти раку рідко викликають імунну відповідь, достатньо сильну, щоб подолати рак.  Ракові пухлини швидко мутують, тому, якщо лікарі виріжуть пухлину та зроблять біопсію, сама пухлина може змінитися протягом 24 годин, сказав старший автор дослідження д-р Еліас Сайор, дитячий онколог і ад’юнкт-професор нейрохірургії в Університеті Флориди. 

І коли почнеться імунна терапія, «рак уже вийшов з-під контролю, і тепер імунна відповідь нагадує водяну рушницю перед лісовою пожежею», — сказав Саюр Live Science.

Дотепер вакцини проти раку, які тестуються, були спрямовані на створення імунної відповіді на невелику кількість молекулярних сигнатур пухлин багатьох різних пацієнтів. Під час клінічних випробувань матеріал вакцини часто упаковують у крихітні ліпідні наночастинки, але випробування зазвичай доставляють лише невелику кількість частинок, а розробка самих вакцин займає місяці, якщо не роки. Однак ракові клітини можуть адаптуватися дуже швидко, знаходячи способи відключити або заблокувати розпізнавання місцевою імунною системою. 

Виділивши всі сигнатури мРНК у пухлині пацієнта, сконструювавши більшу ліпідну наночастинку та доставивши більше частинок мРНК одночасно, Сайор та його команда продемонстрували агресивну імунну відповідь, специфічну для пухлини пацієнта. А оскільки мРНК можна виділити, ампліфікувати та упакувати для доставки протягом кількох днів, ці спеціалізовані вакцини можна створити приблизно за місяць. 

Сейор та інші дослідники припускають, що більший корисний навантаження робить наночастинки більш небезпечними для імунної системи організму, викликаючи більшу реакцію. 

І використовуючи технологію вакцини, розроблену проти вірусу COVID-19, Саюр і його команда змогли швидко створити вакцину, специфічну для пухлини одного пацієнта, і навчити імунну систему пацієнта спеціально атакувати пухлину, перш ніж вона зміниться.

«Краса РНК, яка, на мою думку, була доведена у вакцинах [від COVID-19], полягає в тому, що ви можете швидко оновлювати їх і не відставати від поширення пандемії. Що, якби ми могли зробити те саме з раком?» сказав Саюр. 

Ця нова терапія, ймовірно, може бути адаптована для встановлення імунної відповіді проти інших пухлин у поєднанні з існуючими методами лікування.  Однак дослідження ще на початку. Як і у випадку з іншими методами імунотерапії, існує ризик виходу з-під контролю імунної відповіді.  

Невдовзі Сайор і його команда будуть лікувати більше людей у ​​розширеному клінічному дослідженні, щоб відточити дозування лікування, яке могло б мінімізувати шкідливі наслідки сильної імунної відповіді, і перевірити, чи діє цільова мРНК-вакцина на інших пацієнтів.

Comments

Comments are closed.