WhatsApp неочікувано став доступний у Китаї без VPN

За останні два тижні, мешканці Пекіна та Шанхая могли вільно користуватися WhatsApp без потреби у VPN, попри офіційну заборону цього додатку у Китаї. Цей випадок здається дивним на фоні жорстких заходів китайського уряду проти іноземних інтернет-сервісів, включаючи такі платформи як Signal та Instagram, що входять до забороненого списку «Великого китайського фаєрволу».

WhatsApp, яким володіє компанія Meta, не є особливо популярним у Китаї порівняно з місцевим месенджером WeChat, який налічує понад мільярд користувачів. Однак, кілька мільйонів китайців все ж користуються WhatsApp, переважно через VPN-сервіси. Цікаво, що доступ до WhatsApp з’явився водночас із видаленням Apple цього додатку та інших соціальних медіа з китайського App Store на вимогу уряду, що прагне усунути будь-які обходи інтернет-цензури.

Раптове зняття обмежень на WhatsApp в Китаї може вказувати на тестування урядом нових методів контролю інтернету або на технічні збої у системі блокування. Подібні інциденти в минулому часто викликали різке обговорення серед експертів з кібербезпеки та прав людини.

Джерело Bloomberg

Ви читаєте незалежне україномовне видання "SUNDRIES". Ми не належимо ні олігархам, ні депутатам. Отож ми потребуємо Вашої підтримки для розвитку та збереження незалежності. Підтримайте нас!

Цей веб-сайт використовує файли cookie, щоб покращити ваш досвід. Ми припустимо, що ви з цим згодні, але ви можете відмовитися, якщо хочете. Прийняти Читати більше