У майбутньому українська поліція може отримати право вживати заходів щодо водіїв без втручання суду, введення новацій планують на законодавчому рівні. Ініціативу про це висловив Олексій Білошицький, перший заступник начальника Департаменту патрульної поліції України.  

За його словами, метою є створення відповідальності для водіїв за постійні порушення Правил дорожнього руху шляхом впровадження системи штрафних балів. Однак не було уточнено, коли це питання буде враховано законодавчою владою. Зазначено лише, що сподіваються, що його знову розглянуть у майбутньому.

У період з 2015 по 2020 роки в Україні функціонувала система балів та штрафів для водіїв. Вона передбачала 150 балів на рік для кожного водія, які списувалися у разі автоматичного фіксування порушень Правил дорожнього руху. Проте ця система так і не була реалізована до кінця, адже в 2020 році президент Володимир Зеленський скасував її.

У січні 2022 року в Верховній Раді був зареєстрований законопроєкт №6502, який передбачав введення системи штрафних балів для водіїв. Однак через російське вторгнення народні депутати не встигли розглянути цей законопроєкт навіть у першому читанні. Зараз він все ще перебуває на розгляді у відповідному парламентському комітеті.

Згідно з законопроєктом №6502, якщо водій набере понад 12 штрафних балів протягом року, йому може бути позбавлено водійського посвідчення без судового рішення. Якщо водійське посвідчення видане менш як рік тому, то позбавлення може настати за отримання 8 штрафних балів протягом року.

Наприклад, за непристебнутий ремінь безпеки або перевезення дітей без автокрісла водіям можуть нараховувати 1 штрафний бал. За керування несправним ТЗ, перевищення швидкості більш ніж на 20 км/год, проїзд на червоне світлофорне світло — 2 бали. 3 бали — за серйозні порушення, такі як зупинка на смузі для маршрутних транспортних засобів чи керування несправним ТЗ, яке використовується для перевезення пасажирів.

Збройні Сили України запекло нищать російських окупантів: щоб підтримати їх можна перерахувати пожертви у фонди «Повернись живим» та «Сталеві крила». Стань частиною історії та захисти Україну, приєднуйтесь до "Гвардії Наступу". 🇺🇦

Припускається, що ці заходи допоможуть зменшити кількість водіїв, які систематично порушують Правила дорожнього руху.

Популярне: