“У країні відважних”: у День Європи Київ відвідали важливі гості

Володимир Зеленський та Роберта Мецола. Фото: president.gov.ua

День Європи сьогодні відзначає Україна вже вдруге. Рік тому указ про встановлення свята 9 травня підписав президент України Володимир Зеленський, повідомляє FREEДОМ.

Україна — це Європа, і географічно, і ціннісно. Бути вільними, бути європейцями — це вибір українців, і його сьогодні Збройні сили України (ЗСУ) відстоюють зі зброєю в руках, зазначив лідер України. А також додав, що справжня європейська сила — в об’єднанні різних націй і цінностей.

“Усі разом ми маємо й далі примножувати цю силу, дбаючи про захист життя та спільних цінностей на нашому континенті. Робити все, щоб передати дітям у спадок усю нашу Європу — мирну, об’єднану, ту, в якій справді хочеться жити, і яку не зламати ні Адольфу Гітлеру, ні Володимиру Путіну… Вони здатні вкрасти у Європи роки миру, але не нашу спільну долю — долю тих, хто перемагає зло, захищає життя і цінує мир”, — сказав Зеленський.

На знак підтримки України в День Європи до Києва приїхала міністерка розвитку Німеччини Свенья Шульце. На переговорах за її участі обговорили, зокрема, допомогу Україні в розширенні електромережі та підготовку персоналу. Візит Шульце також пов’язаний із підготовкою до конференції з відновлення України. Вона відбудеться в Берліні 11 — 12 червня, і, як очікується, збере майже півтори тисячі учасників, зокрема глав держав і урядів.

Також із неанонсованим візитом в Україну прибула президентка Європарламенту Роберта Мецола. “Знову в країні відважних. У Києві в День Європи” — так політикиня прокоментувала свій приїзд. На столичному залізничному вокзалі гостю зустрічав спікер Верховної Ради Руслан Стефанчук. Він подякував голові Європарламенту за незмінну підтримку України.

Руслан Стефанчук, Андрій Єрмак і Роберта Мецола. Фото: president.gov.ua

“Європарламент завжди мав сильний голос, коли йшлося про створення міжнародної коаліції на підтримку нашої боротьби за свободу та європейські цінності, коли йшлося про постачання зброї в Україну та посилення санкційного тиску на Росію. І Україна буде завжди це цінувати”, — зазначив Стефанчук.

У День Європи в Києві відбувається вже другий саміт міст і регіонів. У ньому взяли участь і високопоставлені гості — Мецола та Шульце. Відкрив роботу саміту президент України. Зеленський говорив про те, як важливо бути об’єднаними перед лицем небезпеки. І наголосив, що тільки разом можна перемогти.

“Ми завжди маємо пам’ятати: коли Європа розділена, коли Європою правлять страх, гординя і несправедливість, коли лідерам Європи бракує рішучості, а вороги Європи дозволяють собі забути кордони моралі та права, світ руйнується, і руйнується дуже швидко. І тоді потрібні колосальні зусилля, щоб повернути мир. Нині для Європи такий самий вирішальний час, як був тоді, коли сучасний проєкт об’єднаної та мирної Європи тільки починався”, — заявив Зеленський.

Українці б’ються не тільки за свої домівки та територію, а й за європейський шлях своєї країни. Про це заявила глава Європарламенту на саміті міст і регіонів. Роберта Мецола пообіцяла: ЄС буде й надалі підтримувати Україну, запроваджуючи санкції проти Росії та притягаючи військових злочинців до відповідальності. Також Євросоюз надаватиме допомогу українцям — дипломатичну, політичну, гуманітарну, фінансову та військову — стільки, скільки буде потрібно.

Володимир Зеленський та Роберта Мецола. Фото: president.gov.ua

“Я підходжу до майбутнього України як члена Європейського Союзу. Це та обіцянка, яку ми дали минулого грудня. Це обіцянка, над якою працював Європейський парламент із перших днів. Це обіцянка, яку ми обов’язково дотримаємо. Шлях до вступу, безумовно, буде складним, і український шлях багато в чому унікальний, оскільки потрібно враховувати невідкладність відновлення української інфраструктури, економіки. Європейський парламент і Євросоюз будуть готові допомагати. Ми повернемося і відбудуємо разом. Тому що Європа — це Україна, і Україна — це Європа”, — сказала Мецола.

Читайте також: День Європи — не просто символ, а зовнішньополітичний пріоритет для України, — Пашков

Прямий ефір