Розмінування Харківського регіону організацією HALO Trust: як працюють демінери (ВІДЕО)

Ілюстративний скріншот: uatv.ua

У Харківській області демінери благодійної організації The HALO Trust вперше передали громаді повністю очищені від вибухівки території. Це 120 тис. квадратних метрів одразу в двох прифронтових районах області в безпосередній близькості від кордону країни-агресора, інформує FREEДОМ.

Житель села Печеніги в Харківській області Олександр Мокрий показав свій ранковий улов кілька щук. Рибу ловить у місцевій річці на свій страх і ризик, оскільки російські війська встигли замінувати підступи до води в тій частині села, яке потрапило під окупацію.

Пенсіонер поділився, що мін було дуже багато, а на одну з них він наступив, коли роботи з розмінування ще не були розпочаті.

“Я встав, вона ж у траві, а я під ноги не глянув, розміновували ж начебто… І я давай скрізь лазити. Встав, а вона гойдається. Ну, я паличку поруч поставив”, каже чоловік.

Олександр Счистленок також мешкає в Печенігах, із початком повномасштабної війни він втратив свій бізнес, яким займався 20 років.

Підприємець брав в оренду землю на березі водосховища і розвивав туризм зробив зону відпочинку. Влітку сюди з’їжджалися засмагати і купатися жителі Харкова та Харківської області.

Після того як село деокупували у ліс ходити заборонили. Демінерам HALO Trust знадобився рік, щоб повністю обстежити цю зону й очистити ліс і пляж від мін і розтяжок. Але все одно небезпека залишається у воді ще є міни.

“Люди можуть приїжджати, відпочивати, але у воду не раджу заходити. Щобільше, ми будемо забороняти встановимо заборону, щоб люди не підходили до води, тому що біля самого берега і вода це дуже небезпечне місце”, зазначив місцевий підприємець.

Володимир Фоменко староста села Петрівське, це інша громада Харківської області. Населений пункт перебував на лінії вогню, і після звільнення місцеві жителі також потерпали від великої кількості боєприпасів на їхній території.

У Петрівському працювали як сапери Державної служби України з надзвичайних ситуацій (ДСНС), так і гуманітарні загони HALO Trust їхні демінери допомогли розчистити під’їзні шляхи до лісу та ґрунтові дороги, що ведуть до полів.

“Зараз, я думаю, саме село на 98% розміновано. Є двори, де люди ще не повернулися, а в нас 50% ще не повернулися, тому там не обстежено. А ліс, річка, поля вже обробляються, фермери обробляють і сільгосппідприємства обробляють свої поля, люди садять свої городи”, розповідає староста села Володимир Фоменко.

Команди демінерів HALO Trust працювали в Петрівському та Печенігах на шести локаціях, загальна площа яких — 120 тис. квадратних метрів.

По закінченню місії вирішили здати очищену територію місцевим головам громад і підписати договір про виконану роботу. На церемонію підписання документів приїхав Стівен Волліс керівник робіт HALO Trust у східних регіонах України.

Чоловік розповів, що в Харківській області в місії гуманітарного розмінування беруть участь 250 осіб: вони одночасно працюють на 19 майданчиках. Роботи дуже багато, адже порівняно з Київською областю, Харківська перебувала під тимчасовою окупацією довше, і росіяни змогли замінувати більше територій.

“Проблема розмінування цього регіону полягає в тому, що в Харківський області крім мінних ліній, наприклад, протитанкових мін, є також лінії протипіхотних мін. І тут усе перетинається. Тобто на протитанковій міні може бути протипіхотна, і ще зверху розтяжка. Тут були досить запеклі бої між українськими військовими та окупантами, і тут можна знайти будь-що: від артилерійських боєприпасів, що не розірвалися, до гранат та інших вибухових пристроїв”, пояснює Стівен Волліс.

У Харківській обласній військовій адміністрації зазначили, що з-поміж усіх груп із гуманітарного розмінування, що працюють в області, HALO Trust вирізняється ретельним підходом до роботи. Це поки що єдина з міжнародних організацій, яка після розмінування прозвітувала про свою роботу перед мешканцями та владою.

“З моменту деокупації це перший випадок, коли саме гуманітарна організація, оператор протимінної діяльності здає свою роботу в Харківській області. Думаю, що ті прогнози на розмінування, які нам давали, про 700 тис. років, про мільйон років… Я думаю, що завдяки нашій роботі, завдяки роботі міжнародних операторів, завдяки роботі урядових організацій термін буде набагато меншим. І хочеться ще за нашого життя сказати: Харківська область повністю розмінована”, наголосив директор департаменту цивільного захисту Харківської обласної військової адміністрації Іван Сокол.

За словами Сокола, наступна церемонія передачі демінерами HALO Trust очищеної від боєприпасів землі в Харківській області відбудеться вже за кілька тижнів.

Читайте також: “Важливо зберегти свідчення”: іноземна делегація відвідала Київську область, де побачила наслідки агресії РФ (ВІДЕО)

Прямий ефір