Міжнародний саміт міст і регіонів відбувся в Києві — головні заяви (ВІДЕО)

Володимир Зеленський під час виступу на Міжнародному саміті міст і регіонів. Фото: president.gov.ua

Відновлення зруйнованих Росією територій та євроінтеграцію України обговорили сьогодні, 9 травня, у Києві на Міжнародному саміті міст і регіонів. За інформацією заступника глави Офісу президента Олексія Кулеби, у ньому взяли участь десятки іноземних делегатів із 18 країн Європи та Сполучених Штатів, інформує FREEДОМ.

Понад сто іноземних делегатів з Європи та США прибули до Києва для участі у другому Міжнародному саміті міст і регіонів. Серед них і президентка Європейського парламенту Роберта Мецола. Зі вступною промовою на саміті виступив президент України Володимир Зеленський.

“Я прошу вас і надалі нарощувати співпрацю між усіма нами в Європі, між нашими країнами, нашими громадами, зокрема в такому форматі вже другого саміту наших громад, можна так би мовити, у форматі горизонтальних зв’язків із партнерами Європи, зокрема також зі Сполученими Штатами Америки”, — наголосив глава держави.

Дух Європи живе в кожному місті України, і Євросоюз обов’язково допоможе відновити зруйновані Росією території України. Про це під час міжнародного саміту заявила президентка Європейського парламенту Роберта Мецола. Вона також висловила впевненість у європейському майбутньому України.

“Я підходжу до майбутнього України як члена ЄС. Це та обіцянка, яку ми дали минулого грудня. Це обіцянка, над якою працював Європарламент із перших днів. Це обіцянка, яку ми обов’язково дотримаємо. Шлях до вступу, безумовно, буде складним, і український шлях багато в чому унікальний, оскільки потрібно враховувати невідкладність відновлення української інфраструктури, економіки. Європейський парламент і Євросоюз будуть готові допомагати. Ми повернемося і відбудуємо разом. Тому що Європа — це Україна, і Україна — це Європа”, — акцентувала президентка Європарламенту.

За підсумками саміту Україна підписала з партнерами договори щодо відновлення міст, а також щодо надання медичної допомоги.

“Чотири кластерні медичні пакети, договори між Київською областю та штатом Вашингтон, також зі штатом Юта. Є приклад Австрії та Запоріжжя, Івано-Франківської області, дуже розширена географія. Є меморандуми, рамкові угоди, певна реалізація яких тільки починається”, — повідомив заступник керівника Офісу президента України, виконавчий секретар Конгресу регіональних та місцевих влад Олексій Кулеба.

Один із цих меморандумів було підписано між Міністерством економіки України та ООН. За словами міністерки економіки Юлії Свириденко, домовленість дасть змогу місцевому бізнесу отримати доступ до міжнародних фінансів.

“Цей меморандум перетвориться на конкретні проєкти, які реалізовуватимемо разом із партнерами задля посилення сталості місцевих громад і, як наслідок, задля посилення їхньої економічної самодостатності”, — наголосила перша віцепрем’єр-міністерка України — міністерка економіки України Юлія Свириденко.

“Ми будуватимемо будинки для літніх людей, будинки яких були знищені. Ми хочемо, щоб у зони, обпалені війною, прийшли нові можливості, включно з кращим житлом. Ми дуже цінуємо належну політичну, адміністративну діяльність з непідкупністю та чесністю”, — акцентував благодійник та інвестор благодійних програм в Україні, засновник Wasatch Group Делл Лой Хансен.

Допомагає Україні відновитися від наслідків російської агресії не лише міжнародна спільнота, але й просто небайдужі люди. За гроші американського інвестора благодійних програм збудовано модульне містечко та реабілітаційний центр у Київській області.

“Ми сподіваємося, що меморандум дасть новий поштовх українським ініціативам, більше можливостей для створення робочих місць і сприятиме зусиллям із розвитку”, — зазначив постійний представник програми розвитку ООН в Україні Яко Сільє.

Нагадаємо, перший Міжнародний саміт міст і регіонів відбувся навесні 2023 року.

За словами прем’єр-міністра України Дениса Шмигаля, за рік встигли укласти понад 1 600 партнерських угод, найбільше — з громадами та регіонами Польщі та Німеччини.

Читайте також: Підриває довіру і применшує значення: як РФ намагається зірвати Глобальний саміт миру (ВІДЕО)

Прямий ефір