Космос

SpaceX побила рекорд запусків «Шаттла» NASA

0

Компанія Ілона Маска SpaceX досягла рубежу 83 запуску ракет Falcon 9 і Falcon Heavy з космодрому на мисі Канаверал зі стартового комплексу 39A, перевершивши рекорд NASA за кількістю запусків «Шаттл» і показавши перспективи приватної аерокосмічної галузі.

Комплекс 39А має багату історію — саме звідси стартували ракети Сатурн-5 із пілотованими місіями на Місяць у рамках програми Аполлон. Потім протягом 30 років із цього легендарного космодрому здійснювалися всі запуски космічних човників. Нині ж комплекс орендований компанією SpaceX для комерційних запусків своїх ракет.

За минулі з моменту підписання 20-річного договору оренди у 2014 році, SpaceX вдалося провести 83 запуски ракет Falcon із цього стартового комплексу. Це на один запуск більше, ніж загальна кількість запусків Shuttle за 30 років їхньої експлуатації. Такі вражаючі результати стали можливими завдяки багаторазовій архітектурі ракет Falcon, що дозволяє суттєво знизити вартість виведення корисних вантажів на орбіту.

Крім рекордної кількості запусків, компанія досягла й інших успіхів. Зокрема, освоїла посадку та повторне використання перших щаблів ракет, що раніше вважалося неможливим у комерційному секторі. Також SpaceX, як відомо, розгорнула супутникове угруповання Starlink, що налічує вже близько 6000 апаратів, що більше, ніж у решти операторів разом узятих.

Незважаючи на вражаючі досягнення з Falcon, компанія зосереджена на розробці нової важкої ракети Starship, яка має стати повністю багаторазовою та дешевшою в експлуатації. Хоча Starship поки не здійснив жодного орбітального польоту, SpaceX планує в майбутньому здійснювати на ньому пілотовані місії до Місяця та Марса.

Отже, перевершивши рекорд NASA за кількістю стартів з мису Канаверал, SpaceX продемонструвала конкурентоспроможність приватних космічних компаній у порівнянні з державними та їх зростаючу роль в освоєнні космосу.

Comments

Comments are closed.