Що зараз відбувається на ринку нерухомості: експерт розповіла про нові тенденції

При виборі житла у пріоритеті – «вторинка», монолітні будинки та середні поверхи.
Що зараз відбувається на ринку нерухомості: експерт розповіла про нові тенденції
All Bong / unsplash.com

Український ринок нерухомості переживає певні зміни, які варто врахувати при ухваленні рішень про купівлю, продаж чи оренду житла. Попит залишається стійким, хоча на нього впливає ситуація з воєнними діями та інформаційне поле. Наприклад, у Харкові ціни значно впали, а ціни на Київщині вже повертаються в доларі до довоєнних.

Про це розповіла експерт із нерухомості Анна Савка-Волкошовець в ефірі ТСН.

"Звичайно, ми ще не вийшли на кількість тих угод, які були до війни, але, наприклад, по Київській області на сьогодні ми вже вийшли на показник 75% угод 2021 року. З усіх угод, які укладаються, більше 60% - це угоди щодо державної програми "Є Оселя", 7% - сертифікати "Є відновлення", і є інші державні програми", – повідомила Ганна Савка-Волкошовець.

На її думку, на сьогоднішній день найбільшим попитом користується саме вторинний ринок, оскільки більшість українців нині не мають енергії та ресурсів займатися ремонтами і на це витрачати час, а «вторинка» – це готове житло. До вторинного ринку українці звикли більше, бо це готове житло.

Читайте також:

Крім того, експерт наголошує на більш обережній позиції людей при укладанні угод з нерухомістю – залучають експертів, фахівців, юристів, для того щоб перевірити, чи все добре з комунікаціями, чи все вірно щодо земельної ділянки і взагалі перевіряють репутацію забудовників.

Також Ганна Савка-Волкошовець звертає увагу на різницю довоєнних та нинішніх підходів при виборі житла.

«Раніше, до війни люди обирали цегляні будинки, щоб це була десятиповерхівка, щоб було автономне опалення. Зараз, наприклад, наші покупці на ринку нерухомості, обирають монолітно-каркасні будинки, оскільки вони надійніші. Вони обирають будинки, де є індивідуальне газове опалення, це в ідеалі. Обирають не високі поверхи і не пентхауси з терасами. Вони обирають середні поверхи. І, безумовно, люди звертають увагу на інфраструктуру та на транспортну розв'язку, щоб ці будинки не були на окраїні, а були в таких місцях, де людина може оперативно собі кудись доїхати, дістатися, і щоб усі блага цивілізації, так би мовити, були у пішій доступності від його нового житла», – наголосила експерт.

За її оцінкою, такі ж зміни зазнає і ринок оренди.

«Ринок оренди живий, працює, але люди віддають перевагу середнім поверхам, а також обирають квартири, щоб було оптимально провести ремонт, не треба було нічого доінвестовувати. Ціни станом на травень місяць трохи зросли. Наприклад, по Києву, якщо там однокімнатна у лютому місяці коштувала приблизно 10 000 грн, то зараз це 12 000-12 500 грн», – розповіла фахівець із нерухомості.

Раніше ми писали про те, що з грудня до березня найбільше зростання цін на оренду однокімнатних квартир в Україні спостерігалося у Рівненській області (+35,4%), а найбільші зниження – у Закарпатській (-6,7%).



ТОП-Новини

x
Для зручності користування сайтом використовуються куки. Докладніше...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознайомлений(а) / OK