Наука

Вчені синтезували першу молекулу для ефективного поглинання парникових газів

0

Методи супрамолекулярної хімії дозволяють створювати химерні молекулярні зв’язки зі складних молекул. Тільки налаштування реакцій для синтезу складне і непередбачуване. Однак у разі успіху можна досягти неймовірного результату, який, наприклад, отримала група хіміків з Великобританії та Китаю, яка створила першу у своєму роді молекулу для ефективного поглинання парникових газів і не тільки.

Свою молекулу вчені з Університету Херіот-Ватт в Единбурзі назвали клітиною з клітин . Це свого роду каркас із каркаса, складання якого відбувається саме собою під час серії послідовних хімічних реакцій. Спочатку збираються молекули, які на вигляд нагадують призми, а потім ці «призми» збираються в тетраедри. Виходить глибоко пористий матеріал, молекули якого здатні організовувати стійкі зв’язки з молекулами вуглекислого газу і, в принципі, іншими летючими органічними сполуками.

Наприклад, новий матеріал показав здатність абсорбувати «запах» синтетики від нових речей, що запобігатиме появі не всім приємних запахів від нового салону автомобіля чи телевізора. Але найбільше вчених вразила здатність синтезованої молекули поглинати гексафторид сірки (SF6). Цього парникового газу порівняно мало в атмосфері, але він здатний накопичуватися будь-де і зберігатися там понад 3 тис. років. За 100 років, наприклад, парниковий ефект від SF6 буде у 23 500 разів сильнішим, ніж від викидів CO2.

«Це захоплююче відкриття, – пояснюють вчені, –тому, що нам потрібні нові пористі матеріали, які допоможуть вирішити найбільші проблеми суспільства, такі як уловлювання та зберігання парникових газів».

Синтезована молекула, що важливо, не боїться вологи, що дозволить новому матеріалу абсорбувати парникові гази безпосередньо з промислових викидів, що часто являють собою водяну пару або стоки. Відкрита речовина добре показала себе в лабораторії, але коли вона вийде на простір комерційного використання — це окреме і не зрозуміле питання, а повний текст статті в журналі Nature Synthesis можна знайти за посиланням.

Comments

Comments are closed.