Головна Новини Суспільство події Чи будуть підвищувати тарифи на світло: чи є альтернатива
commentss НОВИНИ Всі новини

Чи будуть підвищувати тарифи на світло: чи є альтернатива

Уряд намагатиметься максимально відсунути цей політично неприємний момент

10 травня 2024, 12:00
Поділіться публікацією:

Після масштабних російських ударів по українській енергетиці, збиток від яких становить понад мільярд доларів, у Верховній Раді все частіше говорять про необхідність підвищувати тариф на електроенергію для побутових споживачів приблизно у півтора рази. Ситуацію із гіпотетичним підвищенням тарифів експерти проаналізували спеціально для порталу "Коментарі".

Чи будуть підвищувати тарифи на світло: чи є альтернатива

Тарифи на світло. Фото: із відкритих джерел

Зростання тарифів для населення – неминуче

Експерт із енергетичних ринків компанії Dragon Capital Денис Саква нагадує, що приблизно до 2004 року у нас ціна електроенергії для населення була на рівні цін для промисловості.

"А потім наш уряд вдарився у популізм – і почав розповідати про "бідне населення", яке не може платити за електроенергію. З того часу ціни для населення стали набагато меншими, ніж ціни для промисловості. Незважаючи на те, що собівартість електроенергії для населення набагато вища (багато дрібних споживачів). Якщо раніше за це "свято" платила промисловість, а потім Енергоатом та Укренерго, то зараз їх можливості сильно зменшилися через падіння споживання промисловістю (і щодо невеликого падіння споживання населенням), і втрату активів Енергоатому. Вони фінансово більше не можуть витримувати вантажу низьких цін для населення", – пояснює експерт.

Тому, констатує він, зростання тарифів для населення неминуче.

"Уряд намагатиметься максимально відсунути цей політично неприємний момент. Але наголошую – він неминучий. Альтернатива – відсутність електроенергії. Навіть підвищення тарифів не гарантує її наявність цієї зими і навіть влітку. Але відсутність підвищення тарифів гарантує фінансовий і фізичний розвал енергосистеми", – попереджає Денис Саква.

На нас очікує підвищення тарифу на електроенергію

Голова Союзу споживачів комунальних послуг, політичний аналітик, співзасновник БФ "Довіра та допомога" Олег Попенко розмірковує так:

"Найближчим часом на нас, справді, очікує підвищення тарифу на електроенергію. Швидше за все, з 1 червня побутовий споживач платитиме приблизно 3,5-4 грн. за кВт-год. Я про це попереджав раніше. Процес, як на мене, вже узгоджений, запланований, невідворотний. Перші платіжки підуть у липні. У середньому одне домогосподарство платитиме за електроенергію на 200 грн більше щомісяця".

За словами експерта, прив'язуватись до питання масштабних російських ударів по українській енергетиці тут немає сенсу.

"Це між собою не пов'язане, – запевняє Олег Попенко. – Грошей, які ми можемо отримати від підвищення тарифів – і близько не вистачить, щоби провести відновлення енергосистеми. Зараз таке підвищення тарифів – просто можливість більше заробити монополістам, обленерго, всій нашій олігархічній кліці".

Не слід забувати, що зараз Україна багато імпортує з ЄС

На думку екс-гендиректора ТОВ "Оператор газотранспортної системи України" Сергія Макогона, вже не вдасться уникнути підвищення тарифів для населення, оскільки існуючі не покривають собівартість електричної енергії.

"Не варто забувати, що зараз Україна багато імпортує з ЄС, а також зросла частина в балансі сонячної та вітряної енергії", — аргументує він.

Проте, продовжує експерта, капітальні ремонти пошкоджених ТЕЦ мають фінансуватися не з тарифу, а з цільового фінансування державою (кредити чи вливання в капітал), які слід відшкодовувати через тариф протягом 15-20 років.

"Це дозволить не допустити різного підвищення тарифів через нещодавні пошкодження ракетними атаками", — пояснює Сергій Макогон.

Читайте також на порталі "Коментарі" — у Міненерго відповіли, чи готуються до підвищення тарифів на світло.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

ufo

10 травня 2024, 20:20

ну, упыри при власти своего шанса не упустят. Я за 30 лет не припомню такого случая, чтобы была возможность содрать с людей деньги и этой возможностью бы не воспользовались.

Донбас

10 травня 2024, 12:37

Конечно же будут. "Полтавська облрада запропонувала витратити ~600 000 грн на рекламу діяльності депутатів на телебаченні, - Prozorro". Вот пример того, как "законно" разворовывается финансовая помощь зелеными бандеровскими выблядками. И там таких примеров куча, как говорится - все для фронта. С этими тварями бандеровскими у власти нашей победы никогда не будет, каждый день будут все здавать и здавать территории, и дня не проходит без здачи.


Новини