Очікуваний наступ РФ на Харків: що кажуть військові та експерти

Очікуваний наступ РФ на Харків: що кажуть військові та експерти.

Очікуваний наступ РФ на Харків: що кажуть військові та експерти. Фото: Генштаб ЗСУ

Події
10 травня 12:22

Видання The Economist опублікувало матеріал, у якому назвало терміни можливого наступу росіян на Харківщині - середина травня 2024 року. Приблизно за 40 кілометрів від кордону з Харківською та Сумською областями РФ збирає близько 50 тисяч російських військовослужбовців.

Харківське командування знає, що вони можуть стати метою наступного наступу Росії, йдеться у матеріалі.

Останні оперативні новини Харкова у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

Один із можливих сценаріїв наступу РФ – ізоляція Харкова шляхом перерізання головної дороги, що веде до Києва. Інший варіант — просунутися в глиб область приблизно на 10 км, зробивши східні околиці Харкова доступними для артилерійського вогню і створивши буферну зону для захисту Білгорода від ударів українських безпілотників.

Командир підрозділу Головного управління розвідки Міністерства оборони України Кракен Костянтин Немічев вважає, що наступ може відбутися в середині травня, пише Economist. Російські війська можуть просунутися на кілька кілометрів углиб, але навряд чи можуть зайти на 10 кілометрів.

Окупантам, на думку українського військового, не вдасться підійти до міста. Він розповів, що зараз захист Харкова набагато сильніший. Місто має три лінії укріплень та укомплектовану бригаду, щоб зупинити росіян.

"Вони можуть просунутися на кілька кілометрів углиб області, але я не думаю, що вони зможуть зайти аж на 10 км", - розповів Немічев.

Що кажуть військові та експерти

Генерал-лейтенант Олександр Павлюк, командувач Сухопутними військами ЗСУ, 3 травня заявив, що росіяни мають план захоплення Харкова чи Сум, але невідомо, чи здатний ворог реалізувати ці плани наявними у нього силами. Він наголосив, що Харків є ще однією можливою метою російського літнього наступу. Українські спецслужби, за його словами, знають, що в окупантів справді є план захоплення Сум та Харкова. Олександр Павлюк не вказав наскільки можливо реалізувати ворогові такі плани.

Представник ГУР Андрій Юсов заявив, що приводів для надмірного занепокоєння щодо можливого наступу російських військ на Харків немає.

"Військово-політичне керівництво держави регулярно отримує інформацію про ситуацію з пересуванням окупаційних підрозділів РФ. Необхідні заходи щодо протидії застосовуються. Якщо ми зараз публічно обговорюватимемо оцінки тих чи інших скупчень і переміщень ворога, ми допомагатимемо йому в плануванні та реалізації своїх подальших кроків", - сказав представник ГУР.

За його словами, дії ворога видно. Усі їхні наміри фіксуються Силами оборони України.

"Продовжується повномасштабне вторгнення агресора проти нашої держави вже понад два роки. Різні заходи противник вживав щодо формувань підрозділів, накопичень складу", - повідомив він.

Юсов також підкреслив, що публічно розголошувати деталі пересування російських військ було б невиправданим, адже це допомогло б ворогові у плануванні подальших кроків.

Керівник Центру протидії дезінформації РНБО Андрій Коваленко каже, що станом на даний момент загрози наступу на Суми та Харків немає, у Росії для цього не вистачає сил. Наявна чисельність російського угруповання на Сумському та Харківському напрямах – 40-50 тисяч військових – говорить про можливі дії армії РФ лише у прикордонних районах цих областей.

"Для того, щоб наступати на Харків, на Суми, потрібне угрупування понад 400 тисяч військових. Чи є гарантія, що такої кількості вони не зможуть набрати? Ніхто такої гарантії дати не може. Очевидно, що угруповання "Північ" – це лише скелет. Так, вони не зможуть їм наступати на Харків, Суми. Але вони пробуватимуть його нарощувати та обкатувати у бойових діях, можливо, у прикордонні, можливо, ще на якомусь напрямку”, - сказав Коваленко.

Перший заступник Командувача Сил спеціальних операцій ЗС України (2016-2019) Сергій Кривоніс наводить такі цифри:

"Бої за Бахмут тривали понад 1,5 років під час Великої війни. І Бахмут – це 42 квадратні кілометри завдовжки. Харків – це 350 квадратних кілометрів, 23 тисячі будинків, величезна кількість промислових зон, значна кількість водних водойм різної величини, це серйозне місто, його периметр – 85 кілометрів. Для штурму такого міста потрібна значна кількість сил і коштів, росіяни розуміють, що на даний момент у них такої кількості сил немає. Тому вони намагаються здійснювати ІПСО. Це не означає, що ми не маємо готувати Харків до оборони. Ми навпаки повинні це робити, щоб кожен будинок став фортецею. Ми повинні, зокрема, накопичити необхідну кількість води, їжі, медикаментів та боєприпасів. Тому що питання – чи захочуть росіяни брати місто штурмом чи взяти в облогу? В облогу – простіше, економніше вигідніше. І якщо ми не забезпечимо нормальну логістику, це буде проблематично для нас. Але ця проблема насамперед залежить від нас – як ми підготуємо оборону”, – каже Кривоніс.

Другий напрямок захисту Харкова, за його словами, руйнація тилу РФ.

"Будь-яка війна – це насамперед економічна можливість держави забезпечити потребу власних збройних сил у необхідній кількості. Ми знаємо, де знаходяться підприємства, які виготовляють зброю для РФ, ми знаємо підприємства, які виготовляють пальне і де воно зберігається. Ми повинні йти на випередження – економічно вигідніше знищувати зброю в місцях її виробництва, ніж на полі бою. Тому завдання №1 – потужно руйнувати критичну інфраструктуру РФ, послабити можливості РФ", – каже генерал-майор запасу ЗСУ.

Мер Харкова Ігор Терехов в ефірі "Єдиних новин" 7 травня розповів про настрої людей через погрози росіян. За словами міського голови, Москва всіляко намагалася залякати населення міста, проте зазнала невдачі. Люди, як і раніше, залишаються вдома і нікуди не виїжджають.

Читай всі новини Харкова в Facebook і підписуйся на нас в Instagram і Viber.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах