RU
 

Удари по НПЗ шкодять Росії більше, ніж західні санкції - ЗМІ

Текст: ,  10 травня 2024, 13:17
0
3281
Удари по НПЗ шкодять Росії більше, ніж західні санкції - ЗМІ
Фото: Кадр із відео
Пожежа на Ільському НПЗ

Удари по російських НПЗ самі по собі не змусять Москву капітулювати, але вони зроблять конфлікт складнішим і дорожчим для Росії, стверджують аналітики.

Удари українських дронів по російських нафтопереробних заводах шкодять Росії більше, ніж західні санкції. Про це йдеться у статті  Foreign Affairs "Чому Україна має продовжувати завдавати ударів по російських НПЗ".

У статті повідомляється, що з жовтня минулого року Україна завдала щонайменше 20 ударів по російських НПЗ з метою створення перешкод у забезпеченні російських військ пальним і скорочення експортних надходжень РФ. До кінця березня Україна знищила близько 14% російських нафтопереробних потужностей, що змусило російський уряд запровадити шестимісячну заборону на експорт бензину і навіть почати імпортувати бензин.

Наголошується, що адміністрація президента США Джо Байдена розкритикувала ці атаки через побоювання, що це призведе до зростання світових цін на нафту, але у Foreign Affairs зазначають, що критика Вашингтона є недоречною: атаки на НПЗ не матимуть такого впливу на світові енергетичні ринки.

"Ці удари знижують здатність Росії перетворювати нафту на придатні для використання продукти; вони не впливають на обсяг нафти, яку країна може видобувати або експортувати", - йдеться у публікації.

У статті наголошується, що насправді ж Росія буде змушена експортувати більше сирої нафти, що призведе до зниження світових цін, а не до їх зростання, а от у самій Росії ціни на бензин і дизельне пальне почали різко зростати.

"Київ має перемагати там, де може, а кампанія зі знищення російських нафтопереробних потужностей приносить Україні вигоду за обмеженого ризику", - запевняють у Foreign Affairs.

Підкреслюється, що Україна досі атакувала переважно нафтопереробні заводи, а не нафтові родовища або інфраструктуру експорту сирої нафти. Російська нафтопереробна промисловість зменшила продуктивність на 900 тисяч барелів на добу. За прогнозуми, ремонт і відбудова НПЗ будуть тривалими й дорогими, тим більше, що через західні санкції перешкоджають доступу РФ до спеціалізованих компонентів.

Автори статті наголошують, що українські удари по російських НПЗ зараз роблять те, чого не досягнув режим санкцій: "Не ставлячи під загрозу світові поставки енергоносіїв і не підвищуючи ціни, ці атаки скорочують доходи Росії і знижують її здатність перетворювати сиру нафту на паливо, необхідне для роботи танків і літаків".

Крім того підкремлюється, що удари по російських НПЗ навряд чи призведуть до розширення війни: автори вважають, що замість того, щоб погрожувати ескалацією у відповідь на удари України, Кремль намагається применшити їх наслідки.

"Удари по російських НПЗ самі по собі не змусять Москву капітулювати, але вони зроблять конфлікт складнішим і дорожчим для Росії, і тому, якщо нічого іншого не лишається, коли настане час переговорів, вони можуть спонукати Кремль до поступок", - підсумовують автори публікації.

Нагадаємо, вночі повідомлялося, що невідомі безпілотники атакували НПЗ Перший завод у Калузькій області РФ. Це вже друге влучання у Калузький нафтопереробний завод, а перше було зафіксовано 15 березня

Раніше повідомлялося, що в ніч на 1 травня безпілотники ГУР уразили Рязанський нафтопереробний завод у Росії та атакували НПЗ у Воронезькій області РФ.

Дрон СБУ встановив рекорд: що він знищив у Росії

Новини від Корреспондент.net в Telegram та WhatsApp. Підписуйтесь на наші канали https://t.me/korrespondentnet та WhatsApp

Війна Росії з Україною
Варшава отримала кредит на будівництво європейського Залізного купола
МАГАТЕ не виявило ознак "брудних бомб" в Україні
МОН розподілило 2,2 млрд на 50 шкільних укриттів
У мережі поширюють фейк про збір даних школярів для реєстру призовників
По всій країні діятимуть графіки відключень світла
СПЕЦТЕМА: Війна Росії з Україною
ТЕГИ: санкцииНПЗ
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Читати коментарі