Путінський режим ставить на держпереворот у Молдові — аналіз Нантоя

Прапор Молдови. Фото: ukrinform.ua

Молдова вже 30 років протистоїть впливу Кремля, а радикалізація гібридної війни РФ проти неї сталася після 14 грудня 2023 року, коли було ухвалено рішення про початок переговорів Молдови з ЄС. Про це сьогодні, 10 травня, в ефірі телеканалу FREEДОМ розповів депутат парламенту Республіки Молдова Оазу Нантой.

“Річ у тому, що ця агресія триває вже понад три десятки років. Я учасник подій періоду перебудови та пам’ятаю, як після ухвалення Декларації про суверенітет парламентом Республіки Молдова 23 червня 1990 року кремлівська влада запустила сепаратистські проєкти, один із яких — так звана Придністровська Радянська Соціалістична Республіка у складі СРСР, для того, щоб заблокувати процес трансформації колишньої союзної республіки в незалежну державу. В 1992 році послідував акт прямої збройної агресії Російської Федерації проти Республіки Молдова”, — нагадав він.

За словами Нантоя, після провалу бліцкригу Путіна в Україні, зросла значущість Республіки Молдова.

“У Молдови 1 222 кілометри спільного кордону з Україною. Через Молдову проходять важливі транзитні шляхи сполучення. Молдова є країною-сусідом з Євросоюзом та НАТО. І керований хаос, диригований із Кремля, значно послабив позиції самої України. І радикалізація того, що ми називаємо гібридною війною проти Молдови, сталася після 14 грудня минулого року, коли було ухвалено рішення Радою Європи про початок переговорів Республіки Молдова з Євросоюзом та України з Євросоюзом про вступ до Євросоюзу”, — сказав депутат.

Він переконаний, що якщо Молдова реалізує дієві кроки щодо інтеграції до Євросоюзу, це означає, що Кремль втратить шанс її контролювати й утримувати, використовувати лівий берег Дністра проти суверенітету Молдови.

Нантой зазначив, що в цій ситуації й відбувається загострення гібридної війни. Так, 21 квітня молдовський олігарх Ілан Шор, засуджений у Молдові заочно на 15 років позбавлення волі за банківське шахрайство, у Москві оголосив про створення політичного блоку “Победа”.

“Я їх називаю коричневосорочниками путінськими, які мають завдання послужити своєрідним таким політичним угрупованням “Вагнер” для дестабілізації ситуації в Республіці Молдова. Путінський режим не може навіть мріяти про те, щоб змінити владу в Молдові через чесні вибори. Тому путінський режим робить ставку на державний переворот в оболонці протесту мас та для цього використовує свою агентуру, найбільш агресивна частина якої засвітилася в Москві. І такий собі Ілан Шор разом із двома пані з цього угруповання навіть 9 травня сиділи на Красній площі із символами російського фашизму, георгіївськими стрічками, приліпленими на груди”, — підкреслив Нантой.

За його словами, інша частина п’ятої колони в Молдові поки вичікує. Водночас влада Молдови не згодна грати роль покірливої вівці, яку ведуть на бійню, та консолідує суспільство.

“У нас серйозна підтримка з боку Євросоюзу, з боку Румунії. Ми в тісній комунікації та партнерстві з Україною. Тому цей рік обіцяє бути гарячим. Путінський режим хоче зірвати референдум про зміну Конституції Молдови та хоче зірвати президентські вибори. Але в них не вийде”, — переконаний Нантой.

Читайте також: Федералізація і “самовизначення”: про плани та мотиви проросійських партій Молдови розповів політолог

Нагадаємо, у жовтні цього року в Молдові мають відбутися президентські вибори, а також референдум щодо закріплення в Конституції європейського майбутнього країни.

Прямий ефір