Як власниці екоферми "Копиця сіна" вдалося зберегти господарство під час війни 

Коза на фермі "Копиця сіна". Скриншот: kanaldim.tv

Ферма "Копиця сіна" у селі Пархимів у Чернігівській області стало прихистком для українських військових на початку повномасштабного вторгнення. Марія Копиця — співвласниця ферми відкрила цю локацію для туристів під час пандемії коронавірусу. Вже під час вторгнення росіян тут оселилися українські військові. Як нині виглядає ферма та які плани у власниці, дізнавайтеся у матеріалі "Ранку Вдома".

Бізнес започаткували батьки Марії Копиці. Дівчина юристка. Втім, їй вдалося перетворити зернове господарство на одну з популярних туристичних точок у Чернігівській області.

"Коронавірус почався. Тоді мені було нудно. Тож я вирішила відкрити ферму для відвідування. Бо якраз епідеміологічні норми дозволяли гуляти по такій території, на відкритому повітрі. Люди відвідували ферму, адже можна було зберігати дистанцію та й побачити було що. Тут і квіткова оранжерея та полуниця, яку в сезон можна збирати самостійно. Ще на фермі живе багато тварин: кози, барани, кури, павліни, коні, олені та навіть єноти. Майже всі звірі подаровані друзями. У нас є навіть кінь, якого мама купила на столичному іподромі", — розповідає співвласниця екоферми "Копиця сіна" Марія Копиця.

Коли оленята підростають, їх відпускають у дику природу місцевого заповідника. Кіз на фермі тримають задля молока. З нього готують витримані сири та пригощають туристів. Є в господарстві й корови. З них, до речі, й почалась тваринна історія "Копиці сіна".

Марія Копиця організувала роботу ферми за європейськими стандартами. Стійла прибирають двічі на день, а худобу годують тільки натуральними продуктами. До війни сюди приїздили, аби відпочити від міської метушні, адже ферма знаходиться посеред лісу. Все кардинально змінилося 24 лютого 2022 року.

"У нас літак впав не далеко. Ракети літали. Ми тут все бачили. Вдень українські військові жили на фермі, а вночі йшли на полювання на окупантів до лісу. Тут густа лісова місцевість. Тільки місцеві знають виходи та входи, тож тут багато москалів загубилося. Наші їх успішно ліквідували. Завдяки українським військовим ми можемо сьогодні ходити фермою та пригадувати ті страшні події", — резюмувала Марія Копиця.

Нині фермерка готується запускати на фермі новий туристичний сезон. Частину свого прибутку продовжує перераховувати на потреби українського війська. До слова, брат Марії Копиці служить в ЗСУ сапером.

Читайте також: Українка виготовляє біодинамічний сир на фермі в Карпатах

Прямий ефір