RU
 

Двох десантників з окупації вивів російський військовий - ГУР

Текст: ,  10 травня 2024, 15:37
0
100677
Двох десантників з окупації вивів російський військовий - ГУР
Фото: РБК-Україна
Представник Головного управління розвідки Міністерства оборони України Андрій Юсов

Операція Прапор об'єднала дві місії: порятунок наших бійців і перехід російського військового в межах програми Хочу жить.

Російський військовий вивів із окупованої території двох українських військовослужбовців десантно-штурмових військ. Це трапилось ще у вересні 2023 року і стало можливим завдяки успішній операції ГУР спільно з МВС під назвою Прапор. Про це повідомив представник Головного управління розвідки Міністерства оборони України Андрій Юсов на пресконференції в Укрінформі в п'ятницю, 10 травня.

"Тоді це було лише сухе повідомлення. Насправді мова була про спецоперацію Прапор, яку ми сьогодні можемо оприлюднити і оголосити успішною. Тривала вона понад 8 місяців і закінчилась лише після того, коли всі, хто допомагав у реалізації цієї успішної операції, опинились у безпеці", - поінформував посадовець.

За його словами, тільки після того, як сім'я колишнього російського військовослужбовця Дмитра, що скористався програмою Хочу жить, була доправлена у безпечне місце, інформацію змогли оприлюднити.

Юсов розповів, що об’єднались дві операції: операція з переходу і виведення його через лінію фронту і операція з порятунку українських військовослужбовців, які поранені опинились на окупованій території Луганщини. Дмитро вийшов сам і вивів із собою двох українських військовослужбовців, що перебували на окупованих територіях рік і 7 місяців.

Під час реалізації цієї операції відбувалось і виготовлення документів прикриття для всіх діючих осіб, і перетин 18 російських блокпостів Дмитром і нашими військовослужбовцями у формі армії загарбника.

Тепер українські воїни Чопа і Малий служать у десантно-штурмових військах. Дмитро - у легіоні Свобода Росії.

Хлопці, перебуваючи на окупованій території, продовжували бути на зв'язку зі своїм командуванням і надавати важливу інформацію, яка допомагала нищити ворога.

Колишній російський військовослужбовець Дмитро повідомив, що він із самого початку розумів, що воювати не хоче, і шукав можливість здатися. На фронті він провів три місяці, перебуваючи в бригаді Шторм, і там займався забезпеченням.

Операція була складною, зокрема через те, що наші хлопці погано розмовляли російською, а вивозити їх треба було через 18 блокпостів. Дмитро додав, що останній блокпост вони "пройшли з лопатами без зброї", занурились у ліс і вийшли на потрібну ділянку.

ГУР попередило українців про посилення російської пропаганди

Новини від Корреспондент.net в Telegram та WhatsApp. Підписуйтесь на наші канали https://t.me/korrespondentnet та WhatsApp

Війна Росії з Україною
Австрія виділить Україні €5 млн на відновлення інфраструктури
ЗСУ відбивають атаки на чотирьох напрямках
Росіяни вдарили по Білозерці, є поранені
Варшава отримала кредит на будівництво європейського Залізного купола
МАГАТЕ не виявило ознак "брудних бомб" в Україні
СПЕЦТЕМА: Війна Росії з Україною
ТЕГИ: Украинаоперацияоккупациядесантники
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Читати коментарі