Президенти Словаччини та України провели зустріч у Києві — перші підсумки (ВІДЕО)

Зузана Чапутова та Володимир Зеленський. Фото: president.gov.ua

Президентка Словаччини Зузана Чапутова сьогодні, 10 травня, приїхала до Києва та зустрілася з лідером України Володимиром Зеленським, інформує FREEДОМ.

Глава Української держави подякував своїй словацькій колезі за рішучість і моральне лідерство, які були проявлені в умовах війни.

Президенти детально обговорили ситуацію на фронті. Зеленський поінформував про чергову спробу армії РФ розширити наступальні дії на території Донецької та Харківської областей.

Під час спільної пресконференції за підсумками зустрічі президент України підтвердив, що російські окупанти почали наступ у Харківській області, його вдалося зупинити. 

Наразі, за його словами, триває жорсткий бій у прикордонній території — Україна відповідає щільним артилерійським вогнем.

“Росія почала нову хвилю контрнаступальних дій на цьому напрямку. Україна зустріла їх там нашими військами, бригадами та артилерією”, — уточнив глава держави. 

Зеленський також розповів Чапутовій про потреби України, зокрема в питанні зброї, щоб зірвати плани російських окупантів.

“Наразі не всі наші партнери оперативно виконують домовленості, і ми потребуємо максимальної зосередженості друзів України, щоб прискорити постачання. Вдячний кожному лідеру, який допомагає нам у цьому”, — наголосив президент. 

Зазначимо, що у Чапутової завершується термін президентських повноважень. У зв’язку з цим вона здійснює прощальні візити до країн.

“Я приїхала в країну, де триває війна, де складна ситуація і величезні людські страждання. Мій прощальний візит — це ще й можливість донести це послання до нашої домівки”, — зазначила лідерка Словаччини.

Читайте також: Лідери Ірландії, Молдови, Чехії, президенти Єврокомісії та Євроради підтвердили участь у Глобальному саміті миру

Прямий ефір