Мобілізація чи служба за контрактом: можливості потрапити у військо у 2024 році

Мобілізація чи служба за контрактом: можливості потрапити у військо у 2024 році

Мобілізація чи служба за контрактом: можливості потрапити у військо у 2024 році фото: 24tv.ua

Події
10 травня 16:20

Українці можуть мобілізуватись або приєднатись до війська, підписавши контракт.

Як повідомляє Заборона, контрактна служба має низку переваг перед призовом.

Сейчас все самое оперативное в нашем Telegram-канале. Подписывайтесь, чтобы быть в курсе самой важной информации

Для того, щоб потрапити у військо, необхідно звернутися у територіальний центр комплектування (колишні військкомати) і попросити призвати. Якщо триває набір, то сповістять.

Основна перевага контракту — можливість обрати підрозділ та спеціальність. Проте потрапити на службу тут складніше. Перед цим також треба визначитись, де ви хочете служити: в Національній гвардії України чи Збройних силах України.

Основні вимоги під час відбору та прийняття на військову службу за контрактом у ЗСУ:

  • придатність до військової служби за медичними показниками;
  • фізична підготовка та психологічна стійкість кандидата;
  • освіта не нижче повної середньої;
  • вік від 18 до 45 років, а під час дії воєнного стану — до 60 років;
  • відсутність судимостей.

ЗСУ, НГУ, добробати: як доєднатися

Для того, щоб підписати контракт із ЗСУ необхідно прийти у ТЦК за місцем проживання, пройти співбесіду та написати відповідну заяву. Далі відбудуться психологічне тестування, військово-лікарська комісія та очікування виклику з військкомату.

Щоб податися на службу у Національну гвардію, варто звертатися саме у відділення комплектування цього формування. Також можна заповнити онлайн-анкету на офіційному сайті НГУ, а потім пройти первинний психологічний тест у відділі комплектування. Першочергово треба мати з собою паспорт громадянина України, військовий квиток або приписне свідоцтво (за наявності) та дві фотокартки 3х4.

Вимоги до претендентів на контракт у НГУ:

  • придатність за станом здоров’я, що встановлюється в ході медичного огляду та психологічного тестування;
  • вища, професійно-технічна, повна або базова загальна середня освіта (для громадян призовного віку, які не проходили строкової військової служби);
  • наявність отриманої під час проходження строкової військової служби військово-облікової спеціальності (для тих, хто вже служив строковиком).

Різні підрозділи залежно від своїх функцій мають різні вимоги до рівня фізичної підготовки кандидатів. Оцінюється остання за трьома критеріями: сила, швидкість і витривалість.

Добровольчі формування територіальних громад (ДФТГ) існують з 2014 року. У 2023 рік їх в Україні близько 400 — всі вони відрізняються специфікою діяльності. Слід знати, що добробати не входять ні у ЗСУ, ні у НГУ, тож не мають офіційного статусу.

На практиці це означає, що військові не отримують грошового забезпечення. Формування утримується коштом територіальної громади, за якою воно закріплене, проте бійці мають право на збереження виплати заробітної платні з роботи, поки вони виконують обовʼязок. Зазвичай добробати – це піхота. Тож посади будуть відповідними до цього: снайпери, стрільці, гранатометники, оператори БПЛА та медики.

Іноземці в Силах оборони України: як вступити

21 лютого Президент України підписав указ, згідно з яким, вступити до Нацгвардії, окрім ЗСУ та ТРо можуть й іноземці.

Інтернаціональний легіон ТРо — це спеціальний підрозділ, у який можуть вступати іноземці, які бажають захищати Україну. Вони можуть обіймати лише посади рядового, сержантського та старшинського складу.

Важливо! Іноземці служать на контрактній основі. Для них у договорі є додаткова підстава для звільнення — за власним бажанням.

Для прийняття на військову службу іноземці та особи без громадянства повинні звернутися до Територіального центру комплектування та соціальної підтримки (військкомати) в Україні або до посольства України у країні проживання.

Якщо іноземець хоче вступити до НГУ, йому потрібно звернутись до ТЦК та СП за місцем їхнього проживання або безпосередньо до військової частини Національної гвардії, в якій проходитимуть військову службу. Після цього треба подати заяву з проханням щодо прийняття на контрактній основі.

Іноземні громадяни також проходять обов’язковий медогляд військово-лікарською комісією в лікарні Міністерства внутрішніх справ України, професійно-психологічний відбір та здають визначені МЗС нормативи.

Раніше, ми писали, де в Україні отримати професійну військову освіту. 

Будьте в курсі останніх новин – підписуйтесь на наші сторінки в Facebook, Viber і Instagram. Також у нас є чат "Дніпро, підвези", де ви можете знайти собі попутників.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах