У Запоріжжі скандал через приєднання Протипухлинного центру до Обласної лікарні

У Запоріжжі скандал через приєднання Протипухлинного центру до Обласної лікарні.

У Запоріжжі скандал через приєднання Протипухлинного центру до Обласної лікарні. Фото: google.com/maps, Fedor Maltsev

Події
10 травня 21:44

Цього тижня було прийняте рішення про приєднання Регіонального протипухлинного центру до Запорізької обласної лікарні. Це викликало багато сперечань, адже медики онкоцентру з цим рішенням не погодилися. Ми вирішили розібратися в цьому питанні.

Що кажуть в ОВА?

Як повідомили в ОВА, це покращить якість надання допомоги важкохворим пацієнтам та розширить їі спектр. Заступниця голови Запорізької облдержадміністрації Наталія Будяк зазначила, що у медичному закладі створять відділення інтервенційної онкології, ендоскопії, трансфузіології, детоксикації. Організують мультидисциплінарний супровід онкологічних та кардіологічних хворих. У планах створити в обласній лікарні і центр трансплантації кісткового мозку.

За її словами, лікувальні заклади стануть фінансово стійкими і забезпечать широкий спектр медичної допомоги. Лікування проводитиметься за фінансуванням Національної служби здоров'я, згідно з пакетами НСЗУ.

Посадовиця наголосила, що скорочення медичного персоналу не планується. І навіть навпаки – лікарні потребують медиків, щоб закрити наявні вакансії.

Що прописано в роспорядженні про приєднання?

Ми проаналізували розпорядження і виокремили основні тези:

  • Обласна лікарня буде правонаступником майна, прав та обов'язків Протипухлинного центру;
  • Директора Протипухлинного центра Михайла Григоровича Єсаянця звільнять;
  • Фінансування Обласної лікарні збільшать за рахунок невикористаних видатків Протипухлинного центру в 2024 році.

Згідно з другим розпорядженням, комісії з припинення діяльності Протипухлинного центру поручено:

  • письмово повідомити весь персонал Протипухлинного центру про приєднання;
  • забезпечити вивільнення працівників Протипухлинного центру або їх переведення до Обласної лікарні;

Директор Обласної лікарні ж має прийняти або перевести на роботу працівників Протипухлинного центр з урахуванням організаційної потреби та функцій, передбачених статутною діяльністю Лікарні. Для посад, приєднаних від Центру, мають створити розклад.

Також від має забезпечити отримання необхідних ліцензій для здійснення медичних послуг з урахуванням приєднання Протипухлинного центру;

Щодо земельної ділянки та нерухомого майна Протипухлинного центру, то воно переходить в користування Обласної лікарні. 

Що кажуть працівники Протипухлинного центру та чому вони проти?

Мамолог Протипухлинного центру Анна Коваленко написала, що обурена діями влади. 

- Мене, як лікаря, турбує доля моїх пацієнтів! Не відомо, як/хто/ і чим буде лікувати людей з онкологічними процесами! Більш, ніж впевнена, що про безкоштовну гормонотерапію, хіміотерапію навіть мова йти не буде! Про колектив я взагалі мовчу! Нас просто "викинуть" з роботи!
Їх аргументи щодо обʼєднання взагалі дно! ЗПРЦ - це не збиткова лікарня! Ми працюємо з НСЗУ, повністю себе забезпечуємо і надаємо допомогу тисячам пацієнтів навіть у воєнний час! – пише Анна Коваленко на своїй сторінці.

Як розповів Vgorode заступник директора з економічних питань Центру Юрій Володимирович Баршак, про приєднання колектив дізнався після 15:00 у вівторок, 7 травня. Після цього була зустріч з представниками ОВА, які прийшли вже з готовим рішенням, не обговоривши його з лікарями та керівництвом. 

За словами Юрія Баршака, серед мотивів приєднання Центру до Лікарні було те, що пацієнту начебто буде краще лікуватися одразу в одній клініці. Коли колектив Протипухлинного центру запитав, чого не вистачає їхньому Центру для повноцінного лікування пацієнта, то представники ОВА назвали нейрохірургію та гемодіаліз. От тільки гемодіаліз при онкології протипоказаний, а з нейрохірургами, як з'ясувалося, проблема і в Обласній лікарні.

Ще одна причина приєднання – онкоцентр заробляє досить багато грошей, адже послуги там дорогі (наприклад, тільки радіологія – це 60% фінансування). Тому за рахунок нього хочуть підтримати дотаційні лікарні. 

Після приєднання, за словами Юрія Володимировича Баршака, ОВА планує прибрати дублюючі функції (тобто які є і в Обласній лікарні). Наприклад, гінекологію, урологію, хірургію. З цього і з'явилися плітки, що цілий корпус хірургії можуть здати в аренду якісь приватній клініці. Однак ці заяви про аренду зараз лише на рівні пліток.

Через прибирання дублюючих функцій виникає і питання втрати роботи деяких працівників. До того ж постає питання зарплат. За словами директора з економічних питань, зарплати в середнього та молодшого медперсоналу на 50 відсотків більші, ніж в інших клініках регіону. Також Центр допомагає працівникам, які з тимчасово окупованих територій. Таке рішення було прийнято, щоб зберегти персонал і люди не виїжджали. Це допомогло – з часів повномасштабного вторгнення в Центр прийшло персоналу більше, ніж пішло. В тому числі, перейшли сюди працювати і працівники Обласної лікарні.

У Протипухлинному центрі зарплати вищі у середнього та молодшого персоналуУ Протипухлинному центрі зарплати вищі у середнього та молодшого персоналу

Юрій Баршак каже, що орієнтовно 75% персоналу Протипухлинного Центру категорично проти приєднання до Обласної лікарні. Частина любить свою роботу і зарплату, а частині не подобається працювати в Обласні лікарні. Зараз деякі працівники вже публікують в своїх соцмережах критичні дописи про Обласну лікарню. Через це шлях до роботи в Обласній їм буде закритий. У результаті Запоріжжя може втратити кваліфікованих лікарів, які поїдуть і знайдуть роботу деінде.

Працівники Центру написали колективне звернення до Президента України, Верховної Ради, Міністерства охорони здоров’я та асоціації онкологів. Станом на сьогодні є відповідь тільки Голови підкомітету з питань профілактики та боротьби з онкологічними захворюваннями Комітету Верховної Ради України з питань здоров'я нації, медичної допомоги та медичного страхування Валерія Івановича Зуба. Він у свою чергу зробив власне звернення з приводу ситуації в Запоріжжі.

Звернення голові ОВАЗвернення голові ОВА
Звернення МІністру охорони здоров'яЗвернення МІністру охорони здоров'я

На понеділок – 13 травня – призначене засідання в Запорізькому окружному адміністративному суді. Рішення про приєднання можуть відмінити. Лікарі просять всіх небайдужих о 13:45 підходити під стіни суду, щоб підтримати Центр. 

Будьте в курсі останніх новин – підписуйтесь на наші сторінки в InstagramViber і Facebook.  Також ви можете знайти попутників або водіїв в чаті "Запоріжжя, підвези" або просто поспілкуватися на будь-які теми в Viber–чаті.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах