На Сонці сталися нові виверження, що може мати важливі наслідки для Землі.

Головне за день:

Величезна сонячна пляма AR3664 активно збільшується на поверхні Сонця, і нещодавнє зростання її розмірів зробило її однією з найбільших і найбільш активних за останні роки. Про це пише Space.

Читайте також: Земля закипає: чи є у людства шанс на порятунок

Ця пляма, в якій розміщується гіперактивний область сонячної активності, відзначилася сильним спалахом класу Х. Випромінювання, що супроводжувало цей спалах, вже вплинуло на певні комунікаційні системи на Землі, спричинивши їх тимчасове відключення в деяких регіонах.

Згідно зі звітом Space, новий спалах класу Х2.2 став наступним випадком із численних активних виявів в плямі AR3664. За даними вчених, ця пляма наразі має практично 200 тисяч кілометрів у діаметрі, що в 15 разів більше за Землю.

Спалахи класу Х відомі своєю здатністю впливати на земні комунікаційні системи, зокрема, вони можуть призводити до тимчасового припинення радіозв’язку. Внаслідок цього останнього випадку радіозв’язок у Європі та Африці був тимчасово відключений.

Попередній прогноз показує, що сонячна активність буде збільшуватися в найближчі дні. Прогнозується, що у п’ятницю та суботу, 10 та 11 травня, буде активність з К-індексом 5 та 6 відповідно, що вказує на потужну магнітну бурю.

Збройні Сили України завзято знищують російських загарбників: щоб підтримати їх, ви можете підтримати їх донатами на «Повернись живим» та «Сталеві крила». Станьте частиною історії та захистіть Україну, приєднуйтесь до "Гвардії Наступу". 🇺🇦