Перші винищувачі F-16 прибудуть в Україну до липня

За інформацією видання The Standart, Україна отримає перші винищувачі F-16 від Заходу до червня-липня цього року. Передачу літаків підтвердило високопоставлене військове джерело, проте не уточнило, від якої саме країни будуть винищувачі.

21 травня 2023 року президент США Джо Байден схвалив навчання українських пілотів на F-16, і з того часу навчання вже стартували у Данії та інших країнах. Данія, за словами її міністра оборони Троельса Лунда Поульсена, планує передати Україні 19 літаків. Нідерланди та Норвегія також анонсували плани по передачі F-16, хоча точна кількість літаків від Норвегії залишається невідомою.

15 вересня 2023 року Бельгія приєдналася до тренувань українських пілотів, а 11 жовтня міністр оборони Данії заявив, що перші F-16 можуть бути передані вже у березні-квітні 2024 року. Утім, Нідерланди вже відправили літаки до Румунії для навчань українських пілотів.

Речник Пентагону Патрик Райдер у січні 2024 року повідомив, що навчання українських пілотів завершаться в цьому році, і перша група з чотирьох пілотів планує завершити своє навчання до літа 2024 року. Це підтвердив і речник командування Повітряних сил України Ілля Євлаш 1 травня, зазначивши, що перші винищувачі прибудуть після Великодня, хоча точні терміни не оголошені.

18 березня президент Румунії Клаус Йоганніс схвалив навчання на румунській військовій базі у Фетешті. Бельгія затвердила бюджет у €100 млн на обслуговування F-16 для України, а в Бельгії 26 квітня оголосили про наміри передати Україні винищувачі в цьому році.

Ця передача винищувачів є частиною широкомасштабної підтримки України з боку Заходу у протистоянні з агресією росії та спробою зміцнити обороноздатність країни.

Також, стало відомо про передачу першого повнофункціонального тренажера F-16 Повітряним Силам України від Чехії.

Шлях України до володіння винищувачами F-16 дуже тернистий і довгий. Багато аналітиків схиляються до того що навчання українських пілотів на винищувачах та передача цих літаків Україні мала б відбутися ще 2022 році, коли росія напала на Україну. Але через політичні перепони це анонс та фактичний початок навчання відбувся лише наприкінці 2023 року.

Також, українські пілоти не були готові до початку навчань, попри величезний бойовий досвід на радянських винищувачах МІГ-29 та Су-24/25/27. Адже, радянська техніка та методика навчання кардинально відрізняється від західних практик. В першу чергу це знання англійської мови, а по друге, базова льотна підготовка, яка на Заході відбувається так само як і цивільна підготовка. Більш детально про це в цій статті Україна може отримати перші F-16 вже у липні, але кількість літаків обмежена

Ви читаєте незалежне україномовне видання "SUNDRIES". Ми не належимо ні олігархам, ні депутатам. Отож ми потребуємо Вашої підтримки для розвитку та збереження незалежності. Підтримайте нас!

Цей веб-сайт використовує файли cookie, щоб покращити ваш досвід. Ми припустимо, що ви з цим згодні, але ви можете відмовитися, якщо хочете. Прийняти Читати більше