Наука

Астрономи пропонують нову зоряну теорію, щоб пояснити походження фосфору

0

Астрономи запропонували нову теорію, щоб пояснити походження фосфору, одного з елементів, важливих для життя на Землі. Теорія припускає тип зоряного вибуху, відомий як «ONe novae», як основне джерело фосфору.

Після Великого вибуху майже вся матерія у Всесвіті складалася з водню. Інші елементи утворилися пізніше в результаті ядерних реакцій всередині зірок або коли зірки вибухали в подіях, відомих як нові або наднові. Але існує безліч зірок і різні способи, якими вони можуть вибухнути. Астрономи все ще намагаються з’ясувати, які процеси були важливими для створення великої кількості елементів, які ми бачимо у Всесвіті.

У цьому дослідженні Кенджі Беккі з Університету Західної Австралії та Такудзі Цудзімото з Національної астрономічної обсерваторії Японії запропонували нову модель, засновану на киснево-неонових нових, позначених як «ONe novae», щоб пояснити велику кількість фосфору. . Дослідження опубліковано в The Astrophysical Journal Letters.

Нова ONe виникає, коли речовина накопичується на поверхні білої карликової зірки, насиченої киснем, неоном і магнієм, і нагрівається до точки, щоб запалити вибуховий ядерний синтез.

Модель передбачає, що велика кількість фосфору буде вивільнена в новій ONe і що кількість нових буде залежати від хімічного складу, зокрема вмісту заліза, у зірках. Дослідники підрахували, що пік нових ONe досяг приблизно 8 мільярдів років тому, тобто фосфор був би легкодоступним, коли Сонячна система почала формуватися приблизно 4,6 мільярда років тому.

Модель передбачає, що ONe nova вироблятиме посилення хлору, подібне до посилення фосфору. Ще немає достатньо даних спостережень за хлором, щоб підтвердити це, і це забезпечує перевірену гіпотезу для перевірки достовірності моделі ONe novih. Майбутні спостереження за зірками у зовнішній частині галактики Чумацький Шлях нададуть дані, необхідні для того, щоб побачити, чи прогнозована залежність від заліза та підвищення вмісту хлору відповідає реальності, чи потрібне переосмислення.

Comments

Comments are closed.