close-btn

Як українські компанії залучають інвестиції: аналітика та прогнози від EBA

Інвесторів досі найбільше цікавлять такі сфери як агро, харчова галузь, ІТ та фарма. Бізнес інвестує у розширення земельного банку, агропереробних потужностей, розвиток агрологістики та енергетичної незалежності, а середня вартість інвестиційних проєктів у 2023-24 роках складає від 3 до 8 млн доларів

Аналітика та прогнози від EBA. Фото: eba.com.ua

Аналітика та прогнози від EBA. Фото: eba.com.ua

Попри виклики повномасштабної війни, українські компанії продовжують активно залучати інвестиції, адаптуючись до різних змін та знаходячи нові шляхи для росту.

Фахівці Європейської Бізнес Асоціації (EBA) для читачів PaySpace Magazine поділились як саме відбувається залучення капіталу, які галузі є найпривабливішими для інвесторів, і які нові інструменти використовуються для цього. А також які існують платформи для пошуку інвесторів, зокрема ті, що пропонує сама EBA.

Детальніше у нашому інтерв’ю із представниками Європейської бізнес асоціації.

Які стратегії українські компанії використовують для привертання закордонних інвестицій? Якими механізмами чи інструментами користуються?

Пошук та залучення інвестицій – складне завдання, особливо під час війни. Хоча з початком повномасштабного вторгнення зросла увага до України, ризики також зросли, тож українські компанії мають докладати зусиль для залучення фінансування. Окрім загально відомих шляхів, таких як міжнародні заходи і виставки, платформи для пошуку інвесторів тощо, з’являються і нові інструменти. Так, один з таких майданчиків створили і ми в Європейській Бізнес Асоціації, коли спільно з Global Business for Ukraine та Ukraine Invest запустили Карту інвестиційних та бізнес можливостей України.

Цей інтерактивний інструмент допомагає потенційним інвесторам дізнатися про наявні інвестиційні можливості в різних регіонах України, їх деталі та характеристики, а також залишити заявку у разі зацікавленості. До того ж карта містить інформацію, що може бути корисна інвестору, про кожен регіон України.

Які перешкоди існують для закордонних інвесторів, котрі розглядають можливості інвестування в українські компанії?

Вагомою перешкодою, що стримує нових інвесторів, є обмежені можливості страхування військових та політичних ризиків. У контексті мінливої безпекової ситуації доступне страхування є важливим для залучення нових інвестицій. Водночас це не єдина перешкода, адже компанії згадують і «старі» проблеми у цьому контексті. До прикладу, нереформовану судову систему, бюрократію, корупційний та фіскальний тиск, хаотичні зміни законодавства тощо. Іншою проблемою для компаній є питання, пов’язані з персоналом – брак кадрів та ускладнений пошук нових співробітників, бронювання від мобілізації тощо.

Адже ми знаємо, що в іноземних інвесторів виникає багато побоювань щодо роботи з українцями. Повітряні тривоги, ракетні обстріли, блекаути тощо. Тут, мабуть потрібен активний міжнародний піар, щоб дати зрозуміти, що ми в таких умовах можемо працювати.

Читайте також: Чи хоче бізнес інвестувати в Україну — дослідження EBA

У ЕВА нещодавно писали, що через чинні в Україні валютні обмеження іноземні інвестори отримали негативний досвід роботи в Україні. Яка із цим ситуація зараз? Про яких інвесторів йдеться та чи є масовий негатив зараз?

Асоціація веде активний діалог з Нацбанком з питань валютної лібералізації. Ще у березні 2022 року експерти Асоціації сформулювали перший пакет пропозицій щодо послаблення тимчасових валютних обмежень. Значну кількість пропозицій бізнесу регулятор прийняв у 2022 та 2023 роках повністю або частково.

Найбільш актуальними потребами наразі компанії називають оплату послуг, виплату дивідендів нерезидентам та збільшення лімітів по операціях з використанням гривневих корпоративних платіжних карток за межами України. Асоціація проводила спеціальне опитування щодо пріоритетів у послабленні валютних обмежень та надавала цю інформацію регулятору.

Днями Національний банк оголосив про найбільший пакет пом’якшення валютних обмежень з початку повномасштабної війни, в якому враховано багато наших пропозицій. Бізнес-спільнота вдячна регулятору за подальші кроки в напрямку валютної лібералізації. Разом з цим, і подальше продовження лібералізації є вкрай важливим. Зокрема, як приклад, бізнес продовжує акцентувати на необхідності розширення встановлених лімітів по дивідендах, надання змоги представництвам міжнародних карткових платіжних систем та іноземних авіакомпаній переказувати іноземну валюту материнським компаніям, збільшення лімітів на корпоративних картках у гривні для операцій за межами України тощо.

Які важливі законодавчі чи регуляторні зміни відбулися в Україні останнім часом, які можуть вплинути на інвестиційну привабливість країни?

Велика подія останніх днів – впровадження Нацбанком суттєвого пакету пом’якшення валютних обмежень для бізнесу, які є важливими для забезпечення продовження нормальної операційної діяльності бізнесу, виконання ним зобов’язань перед партнерами та працівниками, продовження фінансового розвитку.

Серед інших значних законодавчих ініціатив останнього часу, можна пригадати оновлене законодавство про мобілізацію, а також прийнятий закон про доброчесне лобіювання. Втім ці ініціативи навряд чи вплинуть на інвестиційний клімат позитивно. Водночас ми відзначаємо деякі позитивні зміни в контексті наближення українського галузевого законодавства до європейського, до роботи над якими долучаються і експерти Асоціації, наприклад, в косметичній галузі, митній сфері, у напрямку захисту прав споживачів тощо.

Страхування від воєнних ризиків. Це важливий аспект для інвестора. Він частково запрацював. Але чи достатньо гарантій для іноземців, чи збільшились інвестиції після страхування від воєнних ризиків?

Як демонструють опитування Асоціації, для 53% членських компаній є актуальними програми страхування військових та політичних ризиків. Для 39% компаній вони залишаться актуальними й після завершення війни. Актуальними потребами є страхування активів (майно, склади та товар, обладнання, нерухомість, виробництво, дебіторська заборгованість), страхування нових інвестицій, страхування життя, страхування логістики, ланцюжків постачання.

На жаль, поки що це вид страхування не є загальнопоширеним, йдеться радше про окремі кейси, ніж про його системне використання. Однак маємо і певні позитивні зрушення. MIGA (Агентство з гарантування інвестицій) та DFC (Американська корпорація з фінансування міжнародного розвитку) реалізовують механізми страхування інвестицій в Україні. Десятки країн надають експортні кредитні гарантії для своїх компаній, що працюють в Україні або з Україною.

До того ж цього року має запуститись страхування в рамках діяльності Експортно-кредитного агентства (ЕКА). В ЕКА вже готують кілька продуктів для бізнесу, а саме страхування міжнародних та національних прямих інвестицій в Україну та дивідендів, а також страхування кредитів, пов’язаних з інвестиціями.

Цікаве по темі: Як українському бізнесу отримати грант у 2024 році: інтерв’ю з керуючою партнеркою першої екосистеми з фандрейзингу в Україні Synergy Universe Світланою Олєйніковою

Як ви оцінюєте інвестиційний клімат в Україні в порівнянні з 22-23-м роком?

У 2022 році, очікувано, відбулося значне падіння в оцінках інвестиційного клімату в Україні. Ми відстежуємо ці зміни в рамках декількох регулярних досліджень, які проводить Асоціація, зокрема в рамках Індексу інвестиційної привабливості України. У другій половині 2022 року та 2023 році відбулось поступове відновлення Індексу, що відображало певну стабілізацію ситуації на фронті та в українській економіці. З того часу до сьогодні ми не бачимо суттєвих змін – оцінка бізнесом інвестиційного клімату залишається переважно негативною.

Серед позитивних моментів, зростає кількість топменеджерів, які вважають, що нові інвестиції в Україну будуть вигідними, попри війну. Також попри доволі стриману поточну оцінку та прогнози розвитку інвестиційного клімату, бачимо позитивні сигнали, як-то кількість компаній, готових інвестувати під час війни.

Які сектори вважаються найбільш динамічними та перспективними для інвестування в найближчому майбутньому, і чому?

Близько третини членських компаній Європейської Бізнес Асоціації реалізовували нові великі інвестиційні проєкти в Україні протягом останніх двох років або мають такі плани. Найцікавішими для інвесторів галузями залишаються агро, харчова галузь, ІТ, фарма тощо. Середня вартість інвестиційних проєктів складає від 3 до 8 млн доларів у 2023-24 роках.

До прикладу, компанії повідомляють про відкриття нових заводів або розширення наявних потужностей, будівництво та реновацію виробничих приміщень, складів, ферм, теплиць, придбання або модернізацію обладнання, парку сільськогосподарської техніки, реєстрацію нових препаратів, інвестиції в ІТ продукти, програмне забезпечення тощо. Бізнес інвестує у розширення земельного банку, агропереробних потужностей, розвиток агрологістики та енергетичної незалежності.

Поділіться останньою статистикою від вашої організації щодо іноземних інвестицій в українські компанії. Які рекомендації ви могли б надати інвесторам, які розглядають Україну як потенційний об’єкт інвестування?

Шукати надійних партнерів, які допоможуть розібратись в особливостях роботи в країні, усіх тонкощах та регуляціях, які можуть надати потрібну підтримку та релевантні рекомендації. Які чесно зможу надати відповісти на питання, чи чесно сказати, що відповіді немає.

Ознайомтеся із іншими нашими корисними матеріалами:

Як українським підприємствам отримати грант на розвиток власної справи — інтерв’ю з EU4Business

«Інвестори готові вкладати в якісні проєкти, коли побачать, що механізми страхування працюють»: інтерв’ю із представником інвестиційної компанії umgi Миколою Шевченком

«Бізнесу потрібні кредити та доступ до фінансових ресурсів»: інтерв’ю із віцепрезидентом Торгово-промислової палати Михайлом Непраном

google news