close-btn

НБУ презентував нову пам’ятну монету

Голова Національного банку України (НБУ) Андрій Пишний спільно з Послом ЄС в Україні, Головою Представництва ЄС в Україні Катаріною Матерновою презентували пам’ятну монету «День Європи»

НБУ презентував нову пам'ятну монету

НБУ презентував нову пам’ятну монету Фото: freepik.com

В НБУ заявили, що ця монета символізує єдність України та Європи, солідарність у боротьбі за демократію і свободу, спільні цінності та прагнення до мирного і процвітаючого майбутнього.

«Україна святкує День Європи. І презентуючи сьогодні нову особливу монету, ми вкотре на повний голос говоримо і собі, й усім навколо, що Європа — наш дім, що європейські цінності — це наші цінності, що Україна — частина Європи, — зазначив Пишний. — Ми засвідчуємо вірність своєму вибору, а також висловлюємо вдячність Європейському Союзу за лідерство у підтримці. Загальний обсяг фінансової допомоги, яку отримала Україна від ЄС з моменту повномасштабного вторгнення, становить 98 млрд євро. Важливі цифри, які роблять нас сильнішими. Зі свого боку Національний банк працював, працює і працюватиме, щоб наближати Україну до Євросоюзу».

Катаріна Матернова наголосила, що цей день знаменує народження ідеалу миру та єдності в Європі.

«Сьогодні ми відзначаємо декларацію Шумана, яка 74 роки тому започаткувала наш спільний проєкт європейської інтеграції. Цей день знаменує народження ідеалу миру та єдності в Європі, за що Україна зараз бореться, водночас роблячи багато конкретних кроків до своєї інтеграції в ЄС. Це джерело натхнення для всіх європейців і нагадує нам, що ми не повинні сприймати як належне те, чого ми досягли до цього часу. Випуск цієї монети підкреслює міцність зв’язків між Україною та ЄС», — сказала Катаріна Матернова.

Цікаве по темі: НБУ змінив підхід до продажу пам’ятних монет та сувенірної продукції

Дизайн монети

Пам’ятна монета «День Європи» має номінал 5 гривень, виготовлена з нейзильберу. Її дизайн створила художниця Наталія Фандікова.

На аверсі монети по центру розміщено стилізований тризуб, символ України. Ліворуч від нього — офіційне гасло Європейського Союзу: «ЄДНІСТЬ У РІЗНОМАНІТТІ».

Праворуч — квітковий орнамент, який символізує процвітання та самобутню культуру української держави. На реверсі монети на дзеркальному тлі розміщено абревіатури EU та UA, які, переплітаючись, створюють візуальний символ єдності України та Європи.

Дві літери U є, ніби одним цілим, формуючи образ нового життя, що проростає під егідою Європейського Союзу. Нижче зображено напис ДЕНЬ ЄВРОПИ/EUROPE DAY, навколо якого — дванадцять зірок так само, як і на прапорі ЄС, що символізує єдність, цілісність і гармонію народів Європи.

НБУ презентував нову пам'ятну монету

НБУ презентував нову пам’ятну монету Фото: НБУ

Придбати пам’ятну монету «День Європи» можна з 9 травня в інтернет-магазині нумізматичної продукції Національного банку. У перший день продажу в інтернет-магазині будуть доступні 25 000 шт. Крім того, монети поступово реалізовуватимуться і банками-дистриб’юторами. Тираж монети — до 50 000 шт.

Нагадаємо, що НБУ випустив нову памʼятну монету. До 38-ї річниці Чорнобильської катастрофи Національний банк України ввів в обіг пам’ятну монету. «Чорнобиль. Відродження. Лелека чорний». Це – четверта монета з серії, присвяченої відродженню дикої природи на території Чорнобильського заповідника.

Ознайомтеся з іншими популярними матеріалами:

НБУ посилить нагляд за валютними операціями

Скільки Україні коштувало пом’якшення валютних обмежень — НБУ

Кого та на скільки НБУ оштрафував у квітні

За матеріалами: НБУ.

google news